A német Deutshce Telekom AG (DT) javította idei profitkilátásait, arra számítva, hogy az amerikai piacon egyre több előfizetőt szerez. Az európai piacon az árbevétel jobb lett a vártnál a második negyedévben.

07 April 2022, North Rhine-Westphalia, Bonn: Deutsche Telekom CEO Timotheus Höttges speaks at the company's shareholders' meeting.
Timotheus Höttges,  a DT vezérigazgatója. Fotó: Henning Kaiser/AFP

A német Telekom 37 milliárd euróra növelte idei EBITDA-várakozását a korábbi 36,6 milliárdról. A bonni székhelyű cég az idén immár másodszor javít profitvárakozásán. Tim Höttges a DT vezérigazgatója közölte, hogy nagy erőkkel dolgoznak az amerikai leányvállalat többségének megszerzésén, amelyet a további növekedés fő hajtóerejének tekintenek

A DT nettó árbevétele a második negyedévben 28,2 milliárd euróra emelkedett, alig maradva el az elemzői várakozásoktól. A második negyedéves EBITDA 9,89 milliárd euró lett, a piac 9,92-re számított. Az amerikai piacon elért 18,6 milliárdos árbevétel szintén csak hajszálnyival alacsonyabb, mint amekkorát a piac várt. 

Dollárban számolva az eladások 1,1 százalékkal mérséklődtek, a DT szerint ennek hátterében az áll, hogy kevesebb mobiltelefont adtak részletre az előfizetőknek – lévén új stratégiára váltanak.

 

A német és az európai piacon a vártnál kissé magasabb lett az árbevétel (2,75, illetve 6,06 millárd euró). A Brookfield Asset Management és a DigitalBridge Corp. júniusban állapodott meg a DT-vel, hogy 51 százalékos tulajdont szereznek a német és az osztrák területen tevékenykedő GD Towersben, összesen 10,7 milliárd euró készpénzért. A befolyó összeget a németek az amerikai terjeszkedés finanszírozására, valamint adósságtörlesztésre fordítják.