A várakozásokat is felülmúló mértékben, 90 százalékkal nőtt a szaúdi Aramco nyeresége az idei második negyedévben – közölte az olajvállalat vasárnap a Reuters szerint. A cég vezérigazgatója, Amin Nasszer pedig arról beszélt, hogy a rövid távon a gazdaságokat visszahúzó hatások ellenére az olajkereslet növekedésére számítanak az évtized hátralevő részében. Mindez ellentétes az OPEC legutóbbi, a kereslet csökkenését valószínűsítő előrejelzésével, igaz, az nem vállalakozott a teljes évtized kilátásainak felvázolására.

The sun sets beyond oil pumping units, also known as nodding donkeys or pump jacks, at an oil plant operated by MND AS in Uhrice, Czech Republic, on Monday, March 23, 2015. Oil rose as the dollar weakened for a third day, making commodities priced in the U.S. currency more attractive to investors. Photographer: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Az Aramco nyeresége 184,64 milliárd riál (48,39 milliárd dollár) volt a negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 95,47 milliárd riálos értékkel és meghaladva a 46,2 milliárd dolláros elemzői várakozásokat is.

A vállalat által fizetendő 18,8 milliárd lehet a negyedévre vonatkozóan, a korábbi célkitűzésekkel egybevágó módon, és ezt a harmadik negyedévben ki is fizetik. Nem is annyira meglepő tehát, hogy a cég részvényei több mint 25 százalékot erősödtek az év kezdete óta, mivel az olajárak az orosz–ukrán háború és az évek óta alacsony szinten mozgó beruházások hatására évek óta nem látott szintekig kúsztak fel.

Az Aramco ezzel csatlakozik a hasonlóan erős negyedévet maguk mögött tudó olajvállalatok társaságához. Az Exxon 17,9 milliárd dolláros negyedéves profitja a társaság valaha volt legjobb eredménye, de a finomítói kapacitások elégtelen voltán jól keresett a Shell és a TotalEnergies is.