A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC jelentése szerint a harmadik negyedévben várhatóan napi 1,24 millió hordóval, 28,7 millióra csökken a kartell kitermelése, főleg a kereslet várható mérséklődése miatt. Ez durván 570 ezer hordóval kevesebb, mint a 13 tagállam által júliusban kitermelt mennyiség.

Bahraini Minister of Oil and Gas sheikh Mohammed bin Khalifa bin Ahmed Al Khalifa (R), Iraqi Oil Minister Ihsan Abdul-Jabbar Ismail (C) and Saudi Energy Minister Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz Al Saud (L) arrive to attend the 29th annual Middle East Petroleum and Gas conference in the Bahraini capital Manama, on May 16, 2022. (Photo by Mazen Mahdi / AFP)
OPEC-vezetők Bahreinben. Fotó: Mazen Mahdi / AFP

Az OPEC és a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön közzétett prognózisa között eltérés mutatkozik, ugyanis az IEA a kereslet növekedésével számol, arra bazírozva, hogy az egyre dráguló gáz nyomán a vállalatok mindinkább olajra állnak át. Az OPEC+ (amelybe például Azerbajdzsán, Kazahsztán, Mexikó, Oroszország és Szudán is beletartozik) augusztus 3-án tartott ülésén a piacokat meglepve arról döntött, hogy 

csupán napi százezer hordóval növeli kitermelését – annak ellenére, hogy Joe Biden amerikai elnök múlt havi szaúdi látogatásán ennél lényegesen nagyobb mennyiséget szorgalmazott.

 

Az OPEC bécsi székhelyű kutatási részlege a globális olajkeresletre adott becslését napi 720 ezer hordóval csökkentette, s úgy számol, hogy a nem OPEC-tagállamok napi 520 ezer hordóval növelik kitermelésüket. Várakozásaik szerint a felhasználás a következő három hónapban 99,93 millió hordó lehet átlagosan. 

 

A kartell április óta immár harmadszor vágja vissza a keresletre vonatkozó előrejelzését az orosz–ukrán háborúra, a magas inflációra, valamint a koronavírus-járványra hivatkozva.

Az OPEC és szövetségesei (köztük Oroszország) és az IEA között márciusban súlyos konfliktus tört ki, ugyanis a kartell levette az általa megbízhatónak tartott adatközlők listájáról a nemzetközi szervezetet. A párizsi székhelyű IEA közleményben reagálva állt ki igaza mellett, állításuk szerint adataik és elemzéseik szigorúan az objektív piaci információkon alapulnak.