A terveknek megfelelően idén év végére ezermilliárd forinttal több állampapírnak kellene a lakosság kezében lenni, mint a tavaly év végi 10 010 milliárd volt. Ehhez képest szeptember végén ezermilliárddal kevesebb ilyen befektetést jeleztek a statisztikák. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legfrissebb adatai szerint a lakossági állampapír-állomány szeptember végén 8955 milliárd forinton állt, szemben az augusztus végi 9436 milliárd forinttal.

Tényleg az a megoldás az anyagi gondokra?

Persze, nem volt véletlen, hogy így alakult a magyar állampapírpiacon a lakossági portfólió. Miközben ugyanis már jó ideje folyamatosan emelkedett a a korábban jónak számító állampapírhozamok mind kevésbé lettek vonzók. Ennek pedig egyenes következménye, hogy egyre kevesebb lakossági befektető jegyzett állampapírt, vagyis mind kisebb arányban finanszírozták a háztartások az államháztartás hiányát.

Az állampapírok személyesen és online is megvásárolhatók a Magyar Államkincstárnál, a postán és a forgalmazó bankoknál. Fotó: Kallus György / VG

Az egy évre visszatekintő szeptemberi 20,1 százalékos valamint az időközben 13 százalékra felkúszó jegybanki alapkamat mellett szinte már nem volt olyan hazai befektetési lehetőség, amellyel ki lehetne védeni a pénzünk értékvesztését. 

Az állampapírok piacán szeptember végén megindult mozgolódás azonban több mint szimpatikus. Két legyet biztosan lehet ütni egy csapásra: a két számjegyű hozamot ígérő konstrukciók megjelenésével a lakossági vásárlók is jól járnak, s mellette az állami büdzsé hiányának finanszírozási szerkezete is kedvezőbbé válik.

Biztonságos, kamatadómentes és két számjegyű a hozama

Szeptember végén jelent meg a piacon a 11,32 százalékos kamatozású Bónusz és a 11,75 százalékos kamatozású Prémium Magyar Állampapír. Mindkettő két számjegyű kamatozású, biztonságos, kamatadómentes befektetést kínál, és 19 nap alatt több mint 1050 milliárd forint értékben vásároltak belőlük – számolt be a kedvező eredményekről elsőként október 18-án Varga Mihály. A pénzügyminiszter elmondta azt is, hogy ennek köszönhetően csökken az ország sérülékenysége, a kamatjövedelem pedig nem külföldre megy, hanem a magyar családoknál marad.

Melyik a legjobb állampapír 2022-ben?

Ezt követően egy még kedvezőbb befektetési lehetőség látott napvilágot: 

október 22-től 16,66 százalékra emelkedett az éves kamatlába a 2027/B nevű, változó kamatozású Magyar Államkötvénynek, amely az idei évre várt átlagos inflációhoz (a jegybanki prognózis 13,5–14,5 százalék) mérve még reálkamatot is biztosít. Miközben a 16,66 százalékos kamat bőven felülmúlja az aktuális piaci kötvényhozamokat is. 

A VG szerint jövőre már a Prémium Magyar Állampapírok is utolérik magukat: ha az idei éves infláció a Magyar Nemzeti Bank várakozása szerint alakul, akkor az 1,5 százalékos prémiummal megfejelve 15-16 százalék kamatot fizet majd.

A 2027/B Magyar Államkötvénnyel kapcsolatban még nem tett közzé sem az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), sem a Pénzügyminisztérium friss adatokat, de sejthetően már nem kell sokáig várni. Az állampapírok személyesen és online is megvásárolhatók a Magyar Államkincstárnál, a postán, valamint a forgalmazó bankoknál. (Tudnivalók a Magyar Államkötvényről egy helyen.)