Nagyrészt a teljes, jelenleg éves szinten 20 százalékos hazai inflációs hatás ellensúlyozható az egyik tartásával, amelynek szombattól 16,66 százalékra emelkedik az éves kamatlába. Az idei évre várt átlagos inflációhoz (13,5–14,5 százalék a hivatalos jegybanki prognózis) mérve pedig még reálkamatot is biztosít. 

Eager businessman with briefcase of money running up ascending bar graph, árindex, kamat
Fotó: Malte Müller / Getty Images

A 2027/B nevű, változó kamatozású Magyar Államkötvényről van szó, amelynek szombaton esedékes a kamatfordulója. A következő három hónapig a szerdai, három hónapos bankközi kamatláb (BUBOR) szerint fizet a amely 16,66 százalék. Tehát aki például egymillió forintot befektet, három hónap múlva, január 22-én 41 650 forint adómentes kamatot kap. A 2027/B kötvény eredeti kibocsátási napja 2019. június 1. után volt, tehát nem keletkezik adófizetési kötelezettség a realizált kamat után.

A háromhavi bubor alakulása
 

 

A 16,66 százalékos kamat bőven felülmúlja az aktuális piaci kötvényhozamokat, a hároméves referenciahozama a keddi adatok szerint 13,81 százalék, míg a 12 hónapos diszkontkincstárjegyé 12,97 százalék. A hosszabb idejű befektetések éves hozama még alacsonyabb, de még a 15 éves állampapír is 10 százalék feletti éves hozamot biztosít a lejáratig tartást feltételezve. 

Jövőre viszont már a Prémium Magyar Állampapírok is „utolérik magukat”, ha beigazolódnak a várakozások, és az idei éves a Magyar Nemzeti Bank várakozása szerint alakul, akkor az 1,5 százalékos prémiummal megfejelve 15-16 százalék kamatot fog fizetni.

A lakossági befektetők már erre készülve rekordmennyiségben vásárolják a PMÁP-papírokat, a múlt héten 203 milliárd forintért jegyeztek. A szombattól éllovasnak tekinthető 2027/B kötvényből szeptember végén 977,5 milliárd forintnyi volt az intézményi és magánbefektetők birtokában, pedig a most véget érő negyedéves kamatperiódusban még jóval szerényebb, „csak” 11,56 százalékos kamatot fizetett.

Mai aukcióján hozamemelkedés mellett értékesített hat hónapos diszkontkincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ. A heti rendszerességgel tartott hat hónapos diszkontkincstárjegy-aukción az ÁKK 15 milliárd forintért vitt piacra állampapírt. Az elsődleges forgalmazók 48,65 milliárd forintnyi ajánlatából az ÁKK, megemelt értékesítéssel, 17,5 milliárd forintot fogadott el. Az aukciós átlaghozam 13,70 százalék volt, 50 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál. Kedden a hat hónapos lejáratra a másodpiacon 13,46 százalékos referenciahozam alakult ki.