Miután hosszas küzdelmet követően a legtöbb szakértő szerint a reális árnál jóval drágábban megvásárolta a Twittert, Elon Musknak most pénzügyileg is életképessé kell tennie a közösségi oldalt, miközben a hirdetésekre alapozó technológiai cégek többsége a vártnál gyengébb eredményekről számolt be az elmúlt hónapokban.

Elon Musk Reportedly Nears Completion Of Twitter Deal, SAN FRANCISCO, CALIFORNIA - OCTOBER 26: The Twitter logo is displayed on the exterior of Twitter headquarters on October 26, 2022 in San Francisco, California. Elon Musk has reportedly visited Twitter headquarters in San Francisco ahead of the Friday deadline to complete his $44 billion deal to purchase the social media company. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images), twitter, elonmusk, elon, musk,
Fotó: Justin Sullivan / Getty Images

Musk többször beszélt arról, hogy szabadulna a hirdetésekre alapuló üzleti modelltől – amire szüksége is lesz, hiszen amióta a birtokába került, márkák sora jelentette be, hogy egy időre szünetelteti a reklámokat a Twitter felületén –, és az alternatív bevételi forrásokról szóló ötletekből sincs hiány. Az ismert emberek valódiságát igazoló kék pipát először havi 20, majd újabban havi 8 dollárért kínáló ajánlata nem aratott osztatlan sikert, de 

felmerült, hogy a Twitteren az OnlyFansra emlékeztető, felnőtt tartalmakat kínáló videók is elérhetők legyenek. 

Ezek árát a készítők határoznák meg, ám a bevételből a vállalat is részesülne.

Tekintve, hogy a Twitter azon kevés hagyományos közösségi oldal egyike, amely megtűri a meztelenséget és a pornót – a Daily Mail szerint ezek az összes tartalom 13 százalékát teszik ki –, a lépés csupán ennek a készpénzre váltását jelentené. Márpedig a Twitternek minden centre szüksége van, nem csoda, hogy Musk a dolgozók felét ki akarja rúgni.

A Twitter árfolyama
 

A felvásárlás keretében a Twitterért kifizetett 44 milliárd dolláros vételár egy része ugyanis a cég adósságához adódott hozzá, így 

a vállalatnak jelenleg 13 milliárd dolláros a tartozása, aminek csak a kamata évi 1 milliárd körül lehet, 

miközben a Twitter éves nyeresége elmarad ettől. Ugyanakkor amikor a közösségi oldal felvásárlásának a gondolata először felmerült, Musk még arról beszélt, hogy az ügyletnek nem a pénzkeresés a célja.

Ennek ellenére az költségeit azért ki kell termelje a vállalat, hacsak a cég működését nem akarja magánvagyonból biztosítani Musk, akinek a vagyona jelentős része különböző vállalatainak a részvényeiben áll, amelyek közül ráadásul elég sok lehet hitelfedezetként is lekötve. 

A pénztermelés egy másik útja az is, hogy a hírességeknek csak pénzért lehetne közvetlen üzenetet küldeni, de a dolgozók kirúgása mellett felmerült az is, hogy az oldal mögött álló infrastruktúra terén is elérhetők megtakarítások – írja a The New York  Times.