A jegybanktörvény év végi módosítása újabb jogosítványokat ad a Magyar Nemzeti Banknak a hitelezési feltételek szigorítására. Ha a magas kamatok miatt hosszabb futamidőt választanak az ügyfelek, a jegybank bevetheti az új fegyvert – írja a Bank360.hu. 

OTP bank fiók gazdaság valuta pénzügyek bankolás pénz ügyintézés szolgáltatás pénzintézet ügyfél 2019 12 19 Fotó: Kállai Márton OTP bank fiók gazdaság valuta pénzügyek bankolás pénz ügyintézés szolgáltatás pénzintézet ügyfél 2019 12 19 Fotó: Kállai Márton
Fotó: Kállai Márton

 

Decemberben fogadta el az Országgyűlés a jegybanktörvény módosításait. A jogszabály több olyan rendelkezést tartalmaz, amely szélesebb körben érinti a lakosságot. Ezek egyike az adósságfékszabályok kibővítése. 

 

Az MNB Európában az elsők között vezetett be kötelező érvényű, átfogó adósságfékszabályokat 2015-ben. Az adósságfék-rendelet mind az adósok jövedelmének, mind a fedezetek értékének kifeszítettségére korlátokat állapított meg a hitelfedezeti mutató (HFM) és a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) értékére. Utóbbi azt határozza meg, hogy a hitelfelvevőknek legfeljebb mekkora lehet a törlesztőrészlete a havi jövedelmükhöz képest a fogyasztási hitelek (köztük a személyi kölcsönök) és a jelzáloghitelek esetén. 

A jegybank vizsgálja a hitelpiac alakulását, az adósságfékszabályok hatékonyságát, valamint a piaci szereplők visszajelzéseit, amelyek alapján szükség esetén változtat a korlátokon. Ennek keretében az elmúlt években többször módosultak a szabályok, például a változó kamatozású jelzáloghitelek többletkockázatainak figyelembevétele érdekében.

A Magyar Nemzeti Bank  úgy látja, a lakossági hitelezés jelenleg látható és rövid távon vélhetően fennmaradó lassulására tekintettel az adósságféklimitek kellően tág teret hagynak a kölcsönfelvevők és a bankok számára, nem gátolják a háztartások egészséges hitelezését. 

 

Ennek megfelelően jelenleg a hitelfelvételi lehetőségek szabályozói úton való érdemi lazítására vagy szigorítására sincs szükség

 

 – közölték a Bank360.hu-val. 

 

A jegybanktörvény módosítása egy olyan eszközt ad az MNB kezébe, amelyet több országban is bevezettek, ez alapján az MNB a jövőben a JTM- és HFM-előírások mellett a jövedelem arányában a teljes mértékére vonatkozó limitet is alkalmazhat.

 

Az új eszköz egyik tipikus alkalmazási esete, amikor a hitelfelvevők egyre nagyobb kölcsönösszegek és hosszabb futamidők mellett adósodnak el, hogy a törlesztőrészleteket alacsonyan tartsák a JTM-szabályozásnak való megfelelés érdekében – magyarázta a jegybank.