Nagyon nem szeppent meg a forint a Moody’s pénteken este a piaczárás után esedékes hitelbesorolás-felülvizsgálata előtt, de azért érezhető volt, hogy a vevők elbizonytalanodtak. Sokakat ért meglepetésként, hogy a hitelminősítő – mint közleményéből kiderült – nem nyúlt a magyar beosoroláshoz, és továbbra is a Baa2 osztályzatot tart érvényben stabil kilátással. Logikus feltételezés, hogy a forintot illetően visszatérhet a korábbi optimizmus, hacsak rossz hír nem érkezik, vagy a piacon úgy ítélik, már túl nagy volt az elmúlt hetek forintfelvásárlása, ami az év eddig eltelt részében több mint hat százalékkal emelte meg a forintot az euró ellenében, a közép-európai régió sztárteljesítőjévé téve.

forint
Fotó: Shutterstock

Ami a régiós devizapiacokon alapból figyelt euró/dollár keresztárfolyamot illeti: hétfőn gyengülőben van a dollár, ami a forintnak pozitív hátteret szokott jelenteni.

Az európai energiapiacról – aminek tavalyi megingása fő okozója volt a forint tavalyi zuhanásának – sem érkeztek rossz hírek. Amint Európa a téli fűtési szezon végéhez közeleg, a régió egyre inkább abban bízik, hogy rekord-földgáztartalékkal a tárolókban lép az év háteralévő részébe, ami lefelé nyomja a határidős földgázárakat – írta a Reuters kolumnistája, John Kemp.

A forint a Moody’s felülvizsgálatához közeledve a múlt héten visszavonult az euró ellenében 373-nál is erősebb szinteken elért tízhavi csúcsokról, és meglátogatta a 380-hoz közeli régiókat, de nem hátrált ezen a pszichológiai vonalon túlra. A hétfőt pedig ugrásszerű erősödéssel kezdte, és a kereskedés első negyedórájának végén már a 377,5 régiójában járt.

 

Az ING elemzőinek reggeli kitekintője szerint a globális feltételek vegyesek a közép-európai devizák számára, nem jön jól számukra, ha a dollár ismét rátalál a februári önbizalmára, miközben a földgázárak kedvező irányba tartanak, ami azt sejteti: a forint és a cseh korona ralija folytatódhat. A zloty ezzel szemben nem sok jóra számíthat, mivel a lengyel jegybank egyre inkább a laza politika irányába fordul. A napokban esedékes februári inflációs adatok a forintot és a cseh koronát azonban felturbózhatják – vélték az elemzők. 

A cseh korona a 23,4 alatti, a forint a 375 alatti szinteket tesztelheti újra az euró ellenében, a zloty azonban 3,674-en túlra gyengülhet

– írták.