Meglepetésre nem nyúlt a magyar államadósság-besoroláshoz a Moody's Investors Service, amely így továbbra is a Baa2 osztályzatot tart érvényben stabil kilátással - derült ki a nemzetközi hitelminösítő intézet péntek esti tőzsdezárást követően kiadott közleményéből.

New,York,,Ny/usa-may,3,,2019:,Red,Light,Is,Reflected,In
New York, NY/USA-May 3, 2019: Red light is reflected in the stainless steel facade of 7 World Trade Center and the Moody's Investor Services sign.
Fotó: Daniel J. Macy

Ezzel mindhárom nagy hitelminösítő intézetnél az első felülvizsgálati körön túlesett Magyarország az év eleje óta, míg a Fitch Ratings kilátásrontás mellett megtartotta hazánk szuverén osztályzatát a BBB kategóriában, addig nagy meglepetésre a Standard and Poor's egy fokozattal, BBB- kategóriába visszavágta

Ugyanakor még mindig befektetésre ajánlott kategóriában van mindhárom cégnél Magyarország.

A S&P és a Fitch is többek között az uniós források körüli bizonytalansággal magyarázták a döntésüket, az S&P ítélete mindenesetre abból a szempontból váratlan volt, az intézet vezető magyarországi elemzője októberi látogatásán még azt mondta, egy kisebb forrásmegvonás még elbírhatja a jelenlegi, BBB osztályzatot. Ahogy az is kisebb meglepetés volt, hogy tavaly szeptemberben éppen a Moody's nem módosított a magyar besoroláson, miután a S&P augusztusban már rontott a kilátásokon. 

A cég január elején kiadott régiós kitekintésében meglehetősen pesszimista forgatókönyvet vázolt fel, amit azzal indokolt, hogy az reálgazdasági, költségvetési és szociális hatásaiból eredő sokkok próbára teszik a közép- és kelet-európai térség ellenálló képességét, ami hosszú ideje a régió államadósprofiljainak egyik erőssége. Ezek alapján Lengyelországban és Magyarországon egyaránt 0,2 százalékos GDP-visszaesést, Csehországban 0,3 százalékos, Horvátországban 1,3 százalékos, Romániában 1,9 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített 2023-ra.

A Moody’s 2021. szeptember 24-én javította egy fokozattal az érvényes, befektetési ajánlású Baa2-re a magyar államadós-osztályzat besorolását. A mostani volt a harmadik egymást követő alkalom, hogy a Moody's nem vizsgálta a magyar besorolást, amit legközelebb szeptember 3- án tehet meg. Előtte azonban június 23-án a Fitch Ratings, majd a július 7-én a S&P következik sorrendben a második felülvizsgálatukkal.