Egyre újabb szálakat húznak ki a piaci szereplők aggodalmait árazó elemzők a tőkepiac szőtteséből. A bankpánik nyomán szóba került a 2008-as bankmentés, s máris felsejlett a jelzálogpiaci válság. Most a jelzálog alapú kötvények 8 ezer milliárd dolláros piacán kutatják a toxikus fertőzés nyomait. Ezek az értékpapírok majdnem olyan biztonságosak, mint az amerikai államkötvények. Mert az állami tulajdonú hitelezők, a Fannie Mae és a Freddie Mac révén, a nemzeti lakásfinanszírozási program a papírok mögöttes tartalma. Nem véletlen, hogy ez volt a nemrég összeomlott Silicon Valley Bank (SVB) legnagyobb befektetése. Ám ezek az ügynökségi jelzálogfedezetű értékpapírok, mint minden hosszú lejáratú különösen érzékenyek az emelkedő kamatlábakra, s emiatt a kötvényeket halmozó bankok gigantikus nem realizált veszteségen ülnek. Most a piac attól tart, hogy a szövetségi betétbiztosítási alap (FDIC) felügyelete alá kerül SVB kitáraz, s dömpingáron borítja a piacra a kötvényeit.

General Imagery Of Housing Ahead Of Existing Home Sales Figures
Fotó: Bloomberg

Elég mély a piac, hogy elnyelje az SVB kötvényeit, mert az olcsóbb értékelés új vásárlókat vonz, de a bankrendszer zavarai további volatilitással fenyegetnek – hangsúlyozta Paul Varunok, a Franklin Templeton Investments jelzálogkötvény-portfóliómenedzsere.

Néhány kötvény 15-20 százalékkal is leértékelődött az elmúlt hónapokban

– a FactSet adatai szerint.

Nehéz a kötvénypiacot értékelni, mert a bankok a veszteséges kötvényeiket gyakran lejáratig tartandónak minősítik, s így elkerülhetik a veszteség realizálását. Ám annál fájdalmasabb a veszteség, ha mégis idő előtt értékesítik a leértékelt eszközöket. 

Bár a szabályozók által átvett Signature és a tőzsdei szabadesésben zuhanó First Republic jóval kisebb jelzálogpiaci kötvénykitettséggel rendelkezik. Ám egyre nő az aggodalom:

mi lesz ha egy nagyobb szereplő kerül bajba? 

A közepes méretű amerikai pénzintézetek közül a Charles Schwab, a Truist Financial és a U.S. Bancorp tartja a legtöbb ügynökségi jelzálogfedezetű értékpapírt. A Schwab például 237 milliárd dollár értékű kötvényt birtokol. És hiába mondják, hogy elegendő tőkével rendelkeznek a betétkivonások fedezetére, a részvényeik március eleje óta mégis 27–35 százalékot zuhantak. 

Nulla a valószínűsége, hogy lejárat előtt értékesíteni kelljen a portfóliónkat

– hangoztatta a Charles Schwab szóvivője.

Mindenesetre intő jel, hogy ezeknek a papíroknak a kockázati prémiuma az SVB összeomlása óta 27 százalékkal emelkedett.