Újabb kibocsátóval bővült pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szabályozott piaca. A közel harmincéves múltra visszatekintő élelmiszeripari társaság, a Civita Group elsődleges nyilvános kibocsátás (IPO) keretében közel félmilliárd forint értékben vont be tőkét, egyúttal bevezette részvényeit a BÉT Standard kategóriájába. A tőzsdei kereskedés elindítását ünnepélyes csengetéssel üdvözölték a BÉT székházában. A társaság tőzsdére vezető útját több, a középvállalati szolgáltatáspalettájának részét képező kezdeményezés szegélyezte a BÉT50 kiadványtól kezdve az Elite Programig.

BÉT sajtóközlemény - Megjelent a Budapesti Értéktőzsdén a Civita Group
Nagy Péter Gábor, a Budapesti Értéktőzsde igazgatója és Vaszkó Gábor, a Civita elnöke a ceremónián.
Fotó: BÉT

A Civita Group június 23-án zárult nyilvános részvényjegyzésének eredményeként összesen mintegy 453 millió forint értékben bocsátott ki részvényeket. A kibocsátással a társaság 12,029 millió darab, egyenként 100 forint névértékű részvénye jelenik meg a BÉT Standard kategóriájában.

A Civita Group családi vállalkozásként kukoricafeldolgozással foglalkozik. A társaság tulajdonában van Közép-Európa egyik legnagyobb kukoricamalma, Monostorpályi mellett, amelyben évi mintegy 40 ezer tonna kukoricát dolgoznak fel, egészségtudatos és „free from” élelmiszereket készítve, a fenntarthatóság jegyében. 

Magyarországon egyedülálló módon a kukoricaalapú termékek teljes palettájával rendelkeznek: jelenlegi üzletágaik között szerepel a kukoricatészta, valamint a kukoricából készült olajok, malomipari termékek és újabban a cateringkiegészítők, ehető poharak és tányérok gyártása is. 

A társaság növekedési tervei között kiemelt helyen szerepel az exportpiac bővítése, amelyet a tőzsdei megjelenés is jelentősen támogathat.

A társaság a tőzsdei felkészülés során, a szisztematikus építkezés jegyében, a Budapesti Értéktőzsde több, a középvállalatok tőzsdei megjelenését elősegítő programjában is részt vett: 2018-ban bemutatkoztak a szélesebb nyilvánosság előtt a BÉT dinamikusan növekedő középvállatokat szemléző BÉT50 kiadványában, majd a tőzsdei jelenléthez szükséges szellemi tőke bevonása érdekében jelentkeztek a nemzetközi hátterű vállalatfejlesztési képzésbe, az Elite Programba.

„A mai napon egy évek óta dédelgetett álom vált valóra azzal, hogy tőzsdei céggé vált a Civita cégcsoport. Az elmúlt harminc évben az álmokból célokat, a célokból pedig sikereket kovácsoltunk. A tőzsdei jelenlét egy újabb siker és újabb jelentős lépés a cégcsoport életében. Hosszú út vezetett minket a tőzsdére. Az elmúlt három évben megtapasztalt új piaci környezet és új kihívások legyőzése lassított az utunkon, de nem tántorított el. Erősebb, érettebb cégként léptünk ma börzére, mint a kezdetekben. Megtapasztaltuk már a tőzsdére vezető út során a járulékos előnyöket, mint a brandismertség növekedése és a strukturáltabb működés. Bízunk abban, hogy a tőzsdei jelenléttel gyorsabban fogunk tudni növekedni, és még több célt fogunk tudni megvalósítani” – mondta el Vaszkó Gábor, a Civita Group elnöke a bevezetés kapcsán.

„Úgy gondolom, a Civita Group több tekintetben is példaként szolgálhat a hazai középvállalatok számára: egyrészt, családi vállalkozásként sikeres generációváltást hajtottak végre. Másrészt azzal, hogy egy nyilvános tőkeemelés keretében jelentek meg a piacon, bemutatták a tőkepiaci forrásbevonási forma előnyeit is. Harmadrészt pedig a bevezetésükkel egy olyan szektor kibocsátói köre bővült a tőzsdén, amely a hazai gazdaságban rendkívül jelentős súllyal bír. Ezúton gratulálok a társaságnak mindezen eredményekhez, valamint kívánom nekik, hogy találják meg a számításaikat a tőkepiacon” – tette hozzá Nagy Péter Gábor, a Budapesti Értéktőzsde igazgatója.