Felavatta a családi vállalkozásban működő Civita Group Zrt. gluténmentes tésztagyártó és ehető tányérokat, poharakat előállító üzemét pénteken Varga Mihály pénzügyminiszter Monostorpályiban, kiemelve, hogy a magyar gazdaság kitartó, elkötelezett családokra, erős vállalkozásokra épül.

Vaszkó Gábor vezérigazgató az ehető tányért kóstolja.
Fotó: Matey István

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság az elmúlt évek kihívásai – koronavírus-járvány, orosz–ukrán háború, az elhibázott szankciók – ellenére válságállónak bizonyult, a gazdaság teljesítménye a 2010-es 150-160 milliárd dollárról 216 milliárdra növekedett.

Vaszkó Gábor, a Civita Group Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a 2,5 milliárd forintos új üzem egymilliárd forintos európai uniós, illetve kormányzati támogatással valósult meg. A cég növekedése azonban nem állt meg, további terveik vannak, amelyeket jelentős részben tőzsdei kibocsátásból szeretnének fedezni.

Papp László, Debrecen polgármestere annak a reményének és egyben meggyőződésének adott hangot, hogy a cívisvárosban évek óta tartó gazdasági csoda nem szigetszerűen érvényesül majd, hanem az agglomerációban lévő települések is tisztes hasznot húzhatnak belőle.

A most üzembe állított, egyedi fejlesztésű robottechnikai célgép a lebomló evőeszközök ipari volumenben történő sorozatgyártására alkalmas, évi 15 millió darabos kapacitásával 500 tonna műanyag kiváltását teszi lehetővé.