Újabb dolgozóitól válik meg a Microsoft, ezt az amerikai technológiai óriás maga erősítette meg helyi idő szerint hétfő este, alig egy héttel a 2024-es pénzügyi évének indulását követően.

U.S.-REDMOND-MICROSOFT-AI CHIEF-INTERVIEW(191203) -- REDMOND (U.S.), Dec. 3, 2019 (Xinhua) -- Photo taken on Nov. 14, 2019 shows the Microsoft headquarters in Redmond, the United States. The world will continue to see technological breakthroughs in artificial intelligence (AI), and their potential application in healthcare and financial services will have a transformative impact on human life, Harry Shum has said. (Xinhua/Qin Lang) TO GO WITH Interview: AI breakthroughs potentially to reshape healthcare, finance: Microsoft AI chiefXinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com December   2019
Fotó: Northfoto

A szoftvercég a januárban bejelentett, a teljes állomány mintegy öt százalékát érintő 10 ezer fős leépítés után újabb karcsúsítást tervez. Erről elsőként a GeekWire írt, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy hány főt érint az újabb költségcsökkentő intézkedés.

A fölöslegessé vált dolgozók végleges számáról a társaság sem közölt adatokat, a CNBC idézi a Microsoft hétfői közleményét, amelyben Washington államban 276 munkavállaló elbocsátásáról számolnak be. A kirúgások a megjelent hírek szerint elsősorban az értékesítőket érinti, legalábbis az eben a munkakörben dolgozók sorra teszik közzé a közösségimédia-platformokon az elbocsátásukról szó bejegyzéseket.

A lépés egyáltalán nem egyedi, az Amazon, a Google és más technológiai vállalatok az elmúlt időszakban ugyancsak egyre-másra vágják vissza a még a pandémia idején felduzzasztott munkavállalói állományukat a mostohább gazdasági környezetben mérséklődő kereslethez igazodva.

A Microsoft korábban arról számolt be, hogy ügyfelei keresik a módját annak, hogy pénzt takarítsanak meg, például a felhőalapú szolgáltatásokon.

A szervezeti és személyzeti kiigazítások szükséges és rendszeres részei az üzletmenetünknek

 – írta a Microsoft szóvivője a CNBC-nek küldött emailben. „Továbbra is prioritásként kezeljük a stratégiai növekedési területeket, és a jövőnk érdekében, valamint ügyfeleink és partnereink támogatása érdekében folytatjuk a beruházásokat ezeken a területeken” – tette hozzá.

A Microsoft árfolyama 2023-tól
 

Az idén már több mint 216 ezer fős leépítést jelentettek be a technológiai szektorban világszerte, ez már most több, mint amennyi munkavállalótól 2022 egészében voltak kénytelenek megválni az érintett cégek. A Microsoft két hét múlva teszi közzé negyedik üzleti negyedévéről szóló pénzügyi mutatóit.

A szoftverfejlesztő társaság részvényei az idén már 38 százalékot raliztak, messze felülteljesítve ezzel mindhárom meghatározó tengerentúli részvényindexet. A keddi tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedés elején nem reagált érdemben a kurzus a karcsúsításról érkező hírekre.