A Magyar Telekom nettó profitja a második negyedévben 102 százalékkal, közel 23,7 milliárd forintra nőtt, miközben bevételei 14 százalékkal, valamelyest 208 milliárd forint fölé, EBITDA-ja pedig 31 százalékkal, csaknem 76 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához mérten – közölte a társaság a szerdai tőzsdezárás után. A hazai piacvezető távközlési cég tehát minden lényeges soron rávert az elemzői konszenzusra.

20220628 Budapest Telekom Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A csoport bevételeit a mobiladat- és a vezetékes széles sávú szolgáltatások iránti, továbbra is erős kereslet, valamint a Magyarországon bevezetett inflációkövető díjkorrekció pozitív hatása hajtotta.

A mobilbevételek 15,2 százalékkal, 121,3 milliárd forintra nőttek, ami a mobil adatforgalom és a hangalapú kiskereskedelmi bevételek növekedésének köszönhető.

A vezetékes bevételek 14,8 százalékkal, 67,1 milliárd forintra bővültek, elsősorban a széles sávú és a televíziós bevételek emelkedése, valamint a magyarországi előfizetési díjakon végrehajtott inflációkövető díjkorrekció nyomán.

Sőt ebben a negyedévben még a rendszer-integrációs és informatikai (RI/IT) bevételek is 5,1 százalékkal, 19,7 milliárd forintra gyarapodtak, ráadásul éppen a hazai nagy értékű projektek javítottak a soron.

A közvetett költségek eközben a negyedévben mindössze 3,6 százalékkal nőttek, mivel a távközlési pótadó könyvelésének eltérő ütemezése ellensúlyozta az egyéb költségek emelkedését. Az egész első fél évben azonban már 22 százalékkal ugrottak meg éves bázison a négyszeresére hízó villamosenergia-költség, a magyar bérköltségek átlagosan 7 százalékos növekedése és az egyéb tételeket érintő inflációs nyomás következtében.

Mindennek eredőjeként az EBITDA 31 százalékkal, míg az EBITDA AL 33,5 százalékkal nőtt a második negyedévben, mivel a bruttó fedezet 18,7 százalékos javulása ellensúlyozta a közvetett költségek növekedését.

A társaság részvényeseire jutó nettó eredmény a negyedévben 22,3 milliárd forintra, míg a teljes nettó profit közel 23,7 milliárd forintra gyarapodott, s ebben már a pénzügyi eredmény EBITDA-emelkedést némileg visszahúzó romlása is közrehatott.

 

Visszatérve a pénzügyi eredményre, itt a tavalyi 6,5 milliárdról 12 milliárd forintra nőtt a veszteség, ami a megugró kamatköltségekre vezethető vissza.

A vártnál kedvezőbb negyedéves eredményekre tekintettel a menedzsment javított éves publikus célkitűzésén a nettó eredmény vonatkozásában, és most már mérsékelt helyett két számjegyű növekedésre számít, míg bevétel- és EBITDA AL-ágon továbbra is 5-10 százalékos lehet a bővülés.

 A cégvezetés megerősítette a 60 milliárd forintos éves szabad cash-flow-előrejelzését is.