Még az elemzői konszenzus 21,2 milliárdos becslését is felülmúlhatja a Magyar Telekom második negyedéves nettó nyeresége – mondta el a VG-nek Gaál Gellért, a Concorde vezető részvényelemzője. Az elemző igazából inkább 22-23 milliárd forintra várja az adózott profitot, bár a pénzügyi eredmény sor  még belekavarhat a képbe, ezt az értéket valamelyik irányba kilendítve.

20220111 Budapest NépligetFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen: Magyar Telekom székház
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Tiszta sor, hogy az éves bázison közel 100 százalékos profitbővülés az inflációs árindexálásra vezethető vissza, amely teljes egészében először éppen a június végén lezárt három hónapos periódusban fejtette ki a hatását, miután márciusban lépett életbe. Ennek értelmében ugyanis a társaság a díjait – ha nem is mindet – az előző évi 14,5 százalékos fogyasztóiár-emelkedés mértékében emelte meg.

Bár a költségoldal is alaposan megugrott a tavalyi bázishoz mérten, ám még ennek figyelembevételével is 

nagyjából nettó négymilliárd forint csoroghatott le az emelésből profitszintre.

A várt pozitív összkép ellenére azonban érdemes lesz az előfizetők létszámát is átböngészni, kérdés, hogy milyen lemorzsolódás jelentkezik a növekvő díjakra adott reakcióként. A készülékértékesítések alakulása pedig arra tartalmazhat utalásokat, hogy mennyire fogja vissza a recessziós környezet az okostelefon- vagy mondjuk a televízióvásárlásokat. 

Fontos információt árulhat el a fentieken kívül a céltartalék szintje is, hiszen ez ugyancsak a vállalat helyzetértékelését tükrözi.

A pozitív várakozás nem korlátozódik az elmúlt negyedévben kigazdálkodott profitszámra, Gaál Gellért szerint a Telekom nettó nyeresége idén elérheti akár a 80 milliárd forintot is – 75–80 milliárd forint közé várja –, míg jövőre már a 100 milliárd forintot döngetheti.

Az idei eredményből egy részvényre 80 forint juthat (EPS), amiből 70 százalékos részvényesi javadalmazási rátával számolva 

az egy részvényre eső juttatás 56 forint lehet.

Mivel pedig már az idén sem emelte a menedzsment a részvény-visszavásárlási keretet, jövőre is 15 forintot számolhatunk az aukcióra, így végül 41 forint körüli osztalékot várhatnak a részvényesek, azaz durván 33 százalékkal nőhet az idén 30,6 forintos visszaosztott nyereség.

Egy évvel később, azaz 2024-ben a profitot a költségoldal 2022-es felszúrásának a visszasimulása is segítheti. A Telekom menedzsmentje ugyanis már 2022-ben elkezdte fedezni az idei áramárakat, ami anno prudens döntés volt, de úgy alakult, hogy mivél idén leszálló ágba kerültek az energiaköltségek, bukott rajta a vállalat. A jövő évi költségeket viszont idén fedezi a csoport, így már borítékolhatók az alacsonyabb ráfordítások ezen a rendkívül fontos soron.