Népszavazást írhatnak ki Svájcban a UBS csoport részleges államosításáról, miután aggodalmak merültek fel a bank kisgömböcként duzzadó méretével és a svájci gazdaságra ebből fakadóan leselkedő potenciális veszélyekkel kapcsolatban.

An employee of multinational investment bank UBS walks past a sign of Swiss giant banking UBS above a sign of Credit Suisse in Zurich on August 31, 2023 after the announcement by UBS of the first results since Credit Suisse merger. Banking giant UBS has decided that the Swiss unit of its recently-swallowed rival Credit Suisse will be "fully integrated" into its operations, and thus disappear, without spelling out the implications for job cuts. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fotó: AFP

A népi kezdeményezés, amelyet jelenleg a szövetségi hatóságok vizsgálnak, a svájci alkotmány módosítását javasolja, hogy a rendszerszintű nagybankok csak olyan részvénytársaságként működhessenek, amelyben többségi részesedése van az államnak.

Az akciót Bernhard Schmidt, egy 58 éves, Zürich közelében élő iskolaigazgató indította el – írja a Swissinfo.

A túlsúlyossá vált UBS kockázatot jelent a svájci pénzügyi ágazatra nézve

– mondta Schmidt a kezdeményezésről elsőként író SonntagsZeitung című hetilapnak hétfőn.

„Sőt, a következő válságban már az egész ország tönkremehet” – tette hozzá.

A kezdeményező bizottság jelenleg kizárólag Schmidt barátaiból és családtagjaiból áll, de remélik, hogy támogatók és adományozók is csatlakoznak az ügyhöz.

A korábbi szektortárs Credit Suisse kormányzati közvetítéssel történt felvásárlása után az UBS vagyona ma már körülbelül kétszer akkora, mint a komplett svájci gazdaságé.

Emiatt az alpesi köztársaságban sokan attól rettegnek, hogy a bank túl nagyra nőtt, és ezért egy következő pénzügyi válság esetén nem tudnák megmenteni.

A javaslat még mindig kezdeti fázisban van. Ha a szövetségi hatóságok jóváhagyják, a kezdeményezőknek 18 hónapjuk lesz arra, hogy 100 000 támogató aláírást gyűjtsenek össze. Ezt követően a parlamentnek és a kormánynak is mérlegelnie kell, hogy a kérdést országos szavazásra bocsátják-e, ami valószínűleg egy több évig tartó folyamat lesz.

Vissza kell nyerni a befektetők bizalmát

Közben a brit Financial Times (FT) arról ír, hogy az egyedül porondon maradt svájci nagybanknak nemcsak a Credit Suisse (CS) integrációjával kell megbirkóznia, hanem a nagybefektetők kedvében is kell járnia. A pénzintézet felső vezetői ezért a bank rekordszintű első féléves eredményét tárgyaló augusztusi konferencia után roadshow-ra indultak.

 

Állítólag a cél az, hogy új, kötelezően átváltható kötvényeket bocsátsanak ki, amit különösen sürget, hogy a CS tőkeszerkezete javításra szorul. Az UBS által meg nem erősített hírek szerint az elkövetkező években 17 milliárd dollárnyi AT1 kötvényt váltanának ki új értékpapírokkal. Az AT1 az „additional Tier 1-et”, azaz lényegében a pénzintézetek kiegészítő tőkéjét jelöli.

Van azonban egy nagy probléma: a befektetők rengeteg pénzt veszítettek a CS kötelező átváltható kötvényein.

Amikor megmentették a bankot, a svájci pénzügyi piacfelügyelet (Finma) teljes egészében leírta a közel 16 milliárd frank értékű AT1 értékpapírokat, és azok értékét a Credit Suisse saját tőkéjéhez rendelte. Az intézkedés arányossága vitatott, ezért a befektetők panaszt nyújtottak be a St. Gallen-i közigazgatási bírósághoz.

Az FT úgy értesült, hogy az UBS a háttérben lázasan dolgozik a probléma megoldásán. A banknak újra el kell nyernie a befektetők bizalmát, meg kell győznie őket, hogy nem okoz a korábbihoz hasonló sérelmet.

A Refinitiv elemzői konszenzusa amúgy 32,28 svájci frankos medián célár mellett erős vételre ajánlja az UBS hétfőn Zürichben 26 frank körül mozgó részvényeit.