Egymilliárd angol fonttal faragna le tetemes kiadásaiból a Barclays nagybank, amely a nadrágszíj szorosabbra húzása érdekében akár kétezer dolgozóját is szélnek eresztheti – értesült a Reuters.

Barclays,Bank,Offices,In,Canary,Wharf,In,London,On,November
A Barclays nagybank kétezer dolgozót bocsáthat el a költségcsökkentés jegyében. Fotó: Shutterstock

A hírügynökség forrásaira hivatkozva arról ír, hogy a brit nagybank vezérigazgatója, C.S. Venkatakrishnan és vezetői csapata a nyereségesség növelését célzó javaslatokon dolgozik, amelyek részeként a következő néhány évben egymilliárd fonttal csökkentenék a pénzügyi csoport kiadásait.

A terv megvalósulása esetén ezerötszáz-kétezer munkavállalót küldhetnek el a vállalattól, elsősorban a vállalati folyamatokat támogató háttérirodai (back office) munkakörökből. Utóbbi feladatokat a Barclays Execution Services (BX) nevű egysége látja el.

A bit lakossági banki és a nemzetközi üzletágat támogató funkcióinak összevonásával 2017-ben létrejött egységet éppen a párhuzamosságok megszüntetése érdekében és a válság utáni kockázatkezelési szabályok végrehajtására hozták létre.

Ennek ellenére a BX személyi állománya és költségei egyaránt jelentősen nőttek az elmúlt évek során. Az indulásakor 20 ezer főt foglalkoztató egység tavaly év végére már mintegy 22 300 fősre duzzadt, amivel a Barclays dolgozóinak több mint negyedét tette ki. Az üzletág kiadásai ezzel párhuzamosan 1,8-ról kétmilliárd fontra emelkedtek négy év alatt.

A Barclays az elmúlt években a bónuszok visszavágásával, valamint a lakossági és a befektetési banki üzletágaknál eszközölt leépítésével igyekezett csökkenteni költségeit, a BX zsugorítására irányuló lépésekről korábban nem számoltak be.

A kiszivárgott legfrissebb, egymilliárd fontnyi lefaragás hétszázalékos karcsúsítást jelent a nagybank tavalyi 15 milliárdos kiadásaihoz mérten.

A hírügynökség szerint Venkatakrishnanra nagy nyomás nehezedik, hogy még a jövő februárban esedékes új stratégia meghirdetése előtt találjon módot a Barclays zuhanó könyv szerinti értékének növelésére.

A társaság részvényárfolyama 26 százalékot zuhant azóta, hogy a veterán bankár 2021 novemberében átvette a pénzintézet vezetését.