Éves alapon visszaeső, ám az elemzői várakozásokat szinte minden tekintetben felülmúló negyedéves eredményről jelentett péntek hajnalban a Mol. Bár a hazai olajtársaság alacsonyabb energiaárak és továbbra is magas adóterhek mellett dolgozhatott a harmadik negyedévben, a válságálló üzleti modell erejében bízva a vezetőség megemelte egész éves eredménycélját.

2017.05.19.  MOL százhalombattai Dunai Finomítója. Fotó: Móricz-Sabján Simon2017.05.19.  MOL százhalombattai Dunai Finomítója. Fotó: Móricz-Sabján Simon
Alacsonyra tették a  lécet az elemzők, magasabb lehet a Mol idei eredménye az eddig vártnál. Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság Archive

A magyar olajtársaság tisztított, újrabeszerzési árakkal becsült (CCS) EBITDA-eredménye harmadával 976 millió dollárra – 344,5 milliárd forintra – apadt a szeptember végén lezárt három hónapban. Az elemzői konszenzus ennél jóval kisebb eredményt, 884 millió dolláros tételt várt az iparágban leginkább figyelemmel kísért soron.

Az üzemi eredmény is a konszenzusnál valamivel kevésbé, 39 százalékkal 686 millió dollárra esett vissza, ami forintban kifejezve 242 milliárdos tételt jelent. Az adózott nyereség 498 millió dollárra – a 175,8 milliárd fontra – forintra futott be. Ez negyedével szerényebb a tavaly ilyenkor elkönyveltnél, az elemzői várakozást azonban három százalékkal meghaladta a tényadat.

Gyenge termelés, töretlenül szárnyaló kiskereskedelem

A két legnagyobb üzletág, a kutatás-termelés (upstream) és a finomítás (downstream) közül előbbit viselte meg inkább a normalizálódó iparági környezet.

Az upsteam EBIDTA-ja a tavalyi alig harmadára, 195 millió dollárra süllyedt, ilyen jelentős visszaesésre még a szakértők sem számítottak. Ez ugyanakkor még így is majdnem kétszerese a második negyedévinek, köszönhetően a kisebb adóhatásnak. A Mol napi átlagos termelése kisebb mértékben, 90,5-ről 86,9 ezer hordóra csökkent éves alapon.

A finomítás területén 37 százalékos volt a visszaesés, mivel a magasabb finomítói árrések csak részben tudták ellensúlyozni a szűkülő Brent-Ural árrést és a petrolkémia negatív hatását. A szegmens 469 millió dollár CCS EBITDA-t szállított, a piac előzetesen csupán 416 milliós tételt várt a magyar társaságtól.

20221205 SzombathelyÜzemanyag, helyzetkép a benzinkutakon.Fotó: Unger Tamás UT Vas NépeKépen: Mol benzinkút
A kiskereskedelem továbbra is szárnyal a Molnál. Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A fogyasztói szolgáltatások ellenben továbbra is szárnyal, az üzemanyag-kiskereskedelmet is magában foglaló üzletág eredménye éves alapon több mint kétszeresére, kereken negyedmilliárd dollárra hízott, 10 százalékkal túlszárnyalva az optimista elemzői várakozást is.

A legkisebb, gázszállítási szegmens is bővülő teljesítményről számolt be, 94 százalékkal nagyobb, 739 millió dollár EBITDA-val járulva hozzá a csoportszintű eredményhez.

Nagyobb lehet a vártnál a Mol idei eredménye

A Mol 2023 első kilenc hónapjában 2,1 milliárd dollár tiszta, CCS EBITDA-t ért el. A vállalat kiemelte, hogy a régióban bevezetett kormányzati elvonások továbbra is jelentősen sújtják az eredményt, az első három negyedévben megtermelt tiszta EBITDA mintegy felét (1,061 milliárd dollárt) tette ki ezek összege.

A vártnál szinte minden tekintetben jobb harmadik negyedéves számok tükrében a vezetőség még bizakodóbbá vált, és 300 millió dollárral 2,8 milliárd dollárra emelte egész éves EBITDA-célját.

Büszke vagyok arra, hogy a nehéz szabályozási környezet és a piaci nyomás ellenére is képesek voltunk fenntartani a jó teljesítményünket. Ebben a negyedévben javuló finomítói árréseinkkel és az üzemanyagtermékeink iránti erős kereslettel sikerült ellensúlyoznunk a külső tényezők negatív hatásait” – mondta el a jelentés kapcsán Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató.

Képesek vagyunk arra is, hogy megemeljük idei EBITDA-előrejelzésünket, hiszen továbbra is bízunk válságálló, integrált üzleti modellünk és hatékony működésünk erejében, amely képes lesz ellensúlyozni az ingadozó és nehezen kiszámítható piaci és szabályozói tényezőket

 – tette hozzá a cégvezető.

Hernádi Zsolt szerint elkötelezetten folytatják a vállalatcsoport transzformációját, arra is törekedve, hogy megfeleljenek a Kelet-Közép-Európa ellátásbiztonságával kapcsolatos megnövekedett elvárásoknak is.