A Mercedes-Benz Group AG 3 milliárd eurót fordít részvényei visszavásárlására, hogy a várakozásokat meghaladó szabad készpénzáramából (FCF) a részvényesei is hasznot húzhassanak – jelentette be a német prémiumautó-gyártó szerdán, egy nappal teljes körű gyorsjelentésének a közzététele előtt.

Seattle,,Wa,,Usa,January,15,,2023,Mercedes,Benz,Cls,63
Dőlt a pénz a Mercedeshez, most a részvényesek is kapnak belőle. Fotó: Shutterstock

A német vállalat hozzátette, hogy az új visszavásárlási projekt közvetlenül a folyamatban lévő, 4 milliárd eurós program lezárását követően kezdődik. Érdekesség, hogy a jelenleg futó visszavásárlást megelőző tizenöt évben nem volt hasonló akció, most viszont láthatólag megjött a kedvük a stuttgartiaknak részvényeseik javadalmazásához.

Ezzel pedig nincs is egyedül a Mercedes, hiszen más autógyártók is tetemes összegeket juttattak tulajdonosaiknak az utóbbi hónapokban, miután az ellátási lánc többéves zavara miatt felgyülemlett keresletből busásan profitáltak – írja a Bloomberg.

A General Motors, a Ford és a Stellantis tavaly együttesen 22,7 milliárd dollárt költöttek saját részvényeik vásárlásra és osztalékfizetésre, míg a Renault éppen a múlt héten tett javaslatot az elmúlt öt év legnagyobb részvényesi kifizetésére.

A Mercedes amerikai tőzsdékre bevezetett letéti jegyei (ADR) 3,3 százalékkal emelkedtek a várva várt hírre. Az előre jelzettnél nagyobb szabad készpénzáram február eleji közzétételét követően ugyanis a részvényesek már rebesgették, hogy a vállalat meghosszabbíthatja a visszavásárlási akciót.

Szektortársaihoz hasonlóan az elmúlt években a Mercedes is nagyot profitált a járvány alatt felgyűlt rendelésállományából, és bőven ellensúlyozta az autóipart sújtó problémákat. Az eladások azonban idén már visszaeshetnek, mivel a magasabb megélhetési és hitelfelvételi költségek fékezhetik a keresletet. Emellett az elektromos járművek csökkenő európai népszerűsége, valamint a Tesla kőkemény árversenye is ronthatja a német cég eredményeit.