Levette az általa ajánlott legjobb részvények listájáról az Apple papírjait a Goldman Sachs Group, miután az iPhone-gyártó árfolyama az elmúlt fél évben lefelé csorgott a vállalat kulcsfontosságú termékei iránti csökkenő kereslettel kapcsolatos aggodalmak következtében – írja a Bloomberg.

Apple Store in Tokyo, Japan / Company logo
Nem az Apple a legszebb a világon. Fotó: Norikazu Tateishi / AFP

Az Apple eddig a toprészvények júniusban bevezetett, úgynevezett Director’s Cut listáján szerepelt az amerikai nagybanknál további 20-25 papír társaságában, ám a kurzusa a június végi 194 dollárról a múlt hét végéig 180 dollár alá süllyedt, miközben ezalatt a legszélesebb merítésű tengerentúli tőzsdeindex, az S&P 500 nagyjából 16 százalékkal emelkedett.

Arról nem is beszélve, hogy a Tesla kivételével az úgynevezett Magnificent 7 ,  vagyis a hét legjobb amerikai közé sorolt többi papírhoz képest még drámaibb a lemaradása, mivel a kínai gazdasági problémák miatt tartósan visszaestek az iPhone-eladások, ami fokozódó aggodalmakat váltott ki befektetői körökben.

A „Director’s Cut” kifejezést amúgy a Goldman a filmiparból kölcsönözte, és rendezői változatot jelent, azaz ez esetben a szakemberek által szabadabban összerakott, professzionális részvénylistáról van szó.

A Goldman egyébként a Director’s Cut listát havonta felülvizsgálja, és kíméletlenül eltávolítja róla azokat a részvényeket, amelyek 

már nem tartoznak a legjobb befektetési ötletek közé.

Michael Ng, az Apple-részvényeket a Goldmannél követő elemző amúgy továbbra is vételre ajánlja az iPhone-gyártó papírjait, szerinte ugyanis a cég bevételeinek lassabb növekedése elterelte a befektetők figyelmét az Apple üzleti modelljének erejéről, a bevételek hosszú távon is transzparens stabilitásáról.

Az Apple árfolyam 2023. június 30-tól
 

Az LSEG, azaz a londoni tőzsdecsoport elemzői konszenzusa szintén vételre ajánlja az Apple papírjait, mégpedig kereken 200 dolláros mediáncélár mellett, ami jelenleg több mint 11 százalékos felértékelődési potenciált rejt.