Már a héten Pekingbe utazik Janet Yellen pénzügyminiszter, miután az amerikai és a kínai elnök, Joe Biden és Hszi Csin-ping országaik kapcsolatáról, valamint a technológiai versenyről és a TikTok korlátozásáról egyeztetett telefonon, s arról is megállapodtak, hogy magas rangú amerikai tisztviselők látogatnak hamarosan Kínába. 

Janet Yellen, the Secretary of the American Treasury, is meeting with Finance Ministers and Presidents of Central Banks of the G20 member countries at the Biennial Pavilion of Ibirapuera Park in Sao Paulo, Brazil, on February 29, 2024. (Photo by Andre Ribeiro/Thenews2/NurPhoto) (Photo by Thenews2 / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Nem akarunk túlságosan függeni, Kína uralni akarja a piacot

– hangsúlyozta nemrégiben egy interjúban Janet Yellen, amiből elemzők arra következtetnek, hogy

a Biden-adminisztráció a Trump-korszak vámtarifáinak emelése felé halad 

egyes kínai termékekre vonatkozóan, beleértve az elektromos járműveket is. Egy ilyen lépés újraélesztené a feszültséget a világ két legnagyobb gazdasága között, melyek az elmúlt hónapokban megpróbálták stabilizálni a kapcsolatokat.

Korábban a 77 éves Yellen, közgazdász-generációja más tagjaihoz hasonlóan, a kínai megugrását a 21. század elején pozitív fejleménynek tartotta, mert alacsony költségű termékeket biztosít a globális fogyasztók számára. Ám az olcsó kínai termékek letarolták az amerikai gyártóbázisokat, ami sokként érte az Egyesült Államok gazdaságát, sok amerikai munka nélkül maradt, s ez táplálta a globalizációellenes politikai retorikát.

Janet Yellen pekingi és kantoni látogatását azért kíséri különös figyelem, mert a Biden-adminisztrációban a pénzügyminiszter galamblelkűnek számít, mivel továbbra is előnyösnek tekinti a globális kereskedelmet, s a Kínával szembeni vámok csökkentését szorgalmazta, szembeszállva az adminisztráció protekcionista tagjaival. Továbbá a kulcsiparágak hazatelepítése helyett, azok „baráti országokba” költöztetését támogatta.

Utazása előtt Yellen nem kommentálta, hogy emelik-e a vámokat, de azt mondta, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz a létfontosságú amerikai iparágak védelmében. Szakértők szerint Pekingben nagy súlya lehet a pénzügyminiszter nyilatkozatainak. 

Kína úgy tekint az amerikai pénzügyminisztériumra, mint a legnyitottabb kormányügynökségre, amely a leginkább hajlandó a velük való együttműködésre

– mondta Wendy Cutler, az Asia Society Policy Institute alelnöke. Emlékeztetett, hogy Biden kabinetjének Yellen az egyetlen tagja, aki kétszer is Kínába utazott. 

A Kínával folytatott kiemelt kampánytéma az amerikai elnökválasztáson, ahol a republikánus jelölt Donald Trump a vámok meredek emelésére szólított fel, s figyelmeztetett a kínai árudömping veszélyeire.

A két ország viszonyát erősen felhőzi az egyre jobban eszkalálódó csipháború és a TikTok amerikai tilalma körüli huzavona.