BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Businessman holding euro cents coins dollar bills on table with pile of coins and banks calculator, managing dividing money to save and invest it to make income. Saving money and investing concept.

Osztalék: pár napig még van jobb befektetés az állampapírnál

Felpörög az osztalékfizetési szezon a pesti tőzsdén. Az OTP és a nyolcszázalékos hozamot kínáló Mol részvényei is csütörtökön forognak utoljára osztalékszelvénnyel, de néhány napig akad még tíz százalék feletti hozammal kecsegtető papír is a parketten.

Igyekezniük kell az osztalékvadász befektetőknek, akik részesülni szeretnének a nagy hazai tőzsdei cégek osztalékából. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalatok több száz milliárd forintot szórnak ki tavalyi eredményükből a következő hetekben. 

Bőkezű osztalék érkezik az Alteótól /Fotó: Alteo

A szemfülesek valószínűleg már pozícióban ülnek, de azok is találhatnak még 8-10 százalékos osztalékhozamot kínáló magyar papírt, akik csak most határozták el magukat a részvényvásárlásra.

Pénteken már osztalékszelvény nélkül forog az OTP és a Mol 

A két legforgalmasabb hazai részvény, az OTP és a Mol is csütörtökön forog utoljára osztalékszelvénnyel, a befektetőknek így csupán pár órájuk maradt, hogy a tőzsdezáráig bevásároljanak a kifizetésre feljogosító részvényekből.

Az első számú magyar bank részvényeként 539,5 forintos osztaléka 3 százalékos hozamot jelent, ennél lényegesen vonzóbb az olajtársaság jelenlegi árfolyam melletti 8 százalékos ajánlata.

A kifizetésre sem kell már sokat várni, mindkét társaság június első hetében utalja az összeget a befektetőknek.

Akad az állampapírnál is vonzóbb ajánlat

Nem halogathatják sokáig a pozícióba lépést azok sem, akik az előbbieknél, sőt, a jelenleg vásárolható, legmagasabb kamatot kínáló lakossági magyar állampapírénál – a 2027/N sorozatú Prémium Magyar Állampapírénál – is magasabb hozamot ígérő osztalékpapírt keresnek. 

Az Alteo azzal együtt is 10,2 százalékos hozammal kecsegtet, hogy a részvényárfolyam történelmi csúcson jár.

A megújuló energiákat hasznosító közműcég június 7-én 402,6 forintot fizet részvényenként, az összeg azért ilyen magas, mert a tavalyi kiemelkedően eredményes év után rendkívüli osztalék is üti a befektetők markát. A részvényesi juttatásért utoljára május 29-én lehet megvásárolni az energiaszolgáltató papírjait.

Még június első felében pénzükhöz jutnak a Richter befektetői is, a gyógyszergyártó társaság tavalyi nyereségének közel felét, papíronként 423 forint osztja majd vissza. A jelenleg 4,6 százalékos hozamot kínáló részvényesi juttatásért június 4-ig vásárolható a részvény.

A pesti tőzsde egyik legmegbízhatóbb osztalékfizetője, az ANY Biztonsági Nyomdától idén is magas osztalékra számíthatnak a befektetők: a nyomdatársaság szinte teljes 2023-as eredménye a befektetőkhöz kerül. A papír az elmúlt hónapok meredek részvényraliját követően is 6,5 százalékos osztalékhozammal kecsegtet, egészen július 4-ig, a kifizetés pedig július 15-én esedékes.

A Prémium kategóriás tőzsdei társaságok közül még a Waberer’s osztalékáért tarthatják markukat a befektetők. A szállítmányozási társaságtól a tavalyi rekordév után megemelt, 120 forintos kifizetés érkezik majd, a jelenleg 3 százalékos osztalékhozamot kínáló papírba június 24-ig lehet beszállni ehhez.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.