BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megugrott a forint a kamatdöntésre

Hozta a várakozásokat az MNB kamatdöntése, de a piaci szereplők egy része vélhetően nagyobb kamatvágásra számított. Ennek elmaradását nyugtázta a forinterősödés.

Bár az elemzői várakozásoknak megfelelően mérsékelte a kamatokat a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely a mai kamatdöntő ülésén 25 bázisponttal, 7 százalékra csökkentette az alapkamatot. Mégis sávon belüli, de azért jól érzékelhető forinterősödést hozott a kamatdöntés.

Hungarian,Forint,,20.000,Forint,,Hungary,,Twenty,Thousand,Forint
Fotó: Shutterstock

Valószínű, hogy a befektetők egy része nagyobb kamatvágásra számított, ezzel magyarázható a döntést követő percekben tapasztalt forinterősödés az euróval szemben

– mondta Czibere Ákos, az Equilor elemzője. 

A döntést követően az euró-forint a 396 feletti szintekről 395 közelébe süllyedt. 

A délután 4 órakor megjelenő jegybanki közlemény lehet még piacmozgató hatású, különösen a második fél évre vonatkozó kilátások. 

A kamatvágás általában forintgyengítő hatású, mert a forint is carry deviza. A carry trade ügylet esetében, ahogy a betétes kamatra tarthat igényt – a kölcsönvevő pedig tartozik is vele –, úgy a devizapiacon is kamatot fizetünk és kapunk, ha pozíciót nyitunk egy devizapárra. Aki forintot vesz euró ellenében, a forint- és az eurókamat különbözetét nyereségként könyveli el, ami enyhítheti az árfolyammozgás veszteségét vagy megfejelheti a profitját. A jegybanki kamatvágások azonban éppen a kamatelőnyt apasztják.

Ezúttal a piaci szereplők egy része nagyobb vágásra számíthatott.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.