BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyobb árfolyam-korrekció jöhet az OTP-nél

Minden esély megvan rá, hogy nagyobb mértékben korrigáljon a bankrészvény árfolyama. Az OTP gyengülése azonban ajándék lehet az új belépők számára, hiszen fundamentálisan semmi sem indokolja, csak a piaci folyamatok játéka érvényesülhet.

OTP

Az OTP részvényeinek árfolyama a húsznapos és az ötvennapos átlaga alatt zárta a legutolsó kereskedési napot, igaz, a forgalom az 50 napos átlagforgalom alatt maradt pénteken. Ráadásul az előző év áprilisa óta tartó emelkedő trendcsatorna aljához esett az árfolyam. 

OTP
Le kell csapni a részvényre, ha korrigál az OTP árfolyama / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Minden esély megvan arra, hogy egy nagyobb árfolyam-korrekció következzen, a 16 400 forintos árszintnél van az erősebb támasz. Ez az árfolyamesés azonban az új belépők számára ajándék lehet, hiszen fundamentálisan nem indokolja semmi, csak a piaci folyamatok hatása érvényesülhet. 

A részvényekben már a pénteki 17 275 forintos záróárnál is 20 százalék feletti hozampotenciál van a fundamentális célárához képest, 

ha pedig az említett támaszig esne az árfolyam, akkor 26 százalék fölé kerülne a prémium. 

Az OTP befektetőinek most türelemre van szükségük, csak semmi kapkodás, hiszen a hazai nagybank minden pénzügyi mutatója az iparági átlag felett alakul, ugyanakkor az árazottsága – 4,65 P/E (árfolyam/nyereség) – még mindig messze a 6,96-os iparági átlag alatt van.

 

Richter

A Richter részvényei az elmúlt két héten a 200 napos átlag fölötti bázist építették, többször is megpróbáltak fölé kerülni. A technikai kép ugyan nem túl erős, ám a gyógyszergyártóról több jó hír is érkezett az elmúlt hetekben, ami egyértelműen indokolja a részvényárfolyamok stabilizálódását. 

Az elemzői konszenzus célárához képest a jelenlegi kurzus hozampotenciálja megközelíti a 27 százalékot. 

Az iparági pénzügyi jellemzőket jelentősen túlteljesíti a magyar gyógyszergyártó, amely nemzetközi összehasonlításban is az ágazati átlag fölötti pénzügyi kondíciókkal rendelkezik. Jelenlegi árfolyamszintje már most is sok lehetőséget körvonalaz a befektetésen gondolkodók számára. 

A Richter kutatásainak elismertsége és az új lehetőségek pedig kifejezetten izgalmasan csengenek nemzetközi viszonylatban is.

 

Mol

A Mol árfolyama szintén megpróbált a kétszáz napos mozgóátlag alól felfelé kitörni, de eddig nem járt sok sikerrel. Az árfolyamkép nem túl erős, a trendcsatorna alján található, ha a kurzus lefelé lép ki a csatornából, viszonylag nagy tér nyílik meg alatta. 

Az elemzői konszenzus célára azonban a jelenlegi kurzushoz mérten 25 százalékkal magasabban található.

A húsznapos mozgóátlag már elérte a kétszáz napost, az ötvennapos pedig közelíti. Kellenének a pozitív hírek, hogy a befektetői bizalom erősödhessen, mert a technikai kilátások nem adnak rá okot. Sajnos az eddig megjelent információk, úgymint a nemzetközi olaj- vagy gázárak alakulása, illetve a finomítói marzsok jelentős esése, valamint a különadók rendszere nem segít a befektetői bizalom helyreállításában. 

Azért vannak pozitívumok is, hiszen a kiskereskedelem ársapka nélküli teljesítménye jól alakult, a lengyel és a szlovén tranzakció több mint 700 üzemanyagtöltő állomás bekapcsolását vonja magával, jelentős hozzájárulással a következő eredményhez. 

Feltehetően jövőre is célszerű lesz fenntartani a cég rekordmértékű osztalékfizetését a befektetői bizalom megőrzéséhez. A regionális versenytársakkal összehasonlítva az árazásban nincs jelentős eltérés.

 

Magyar Telekom

A Magyar Telekom-részvények erősödése 1060 forintnál elbizonytalanodott, és az utolsó két kereskedési napon a húsznapos Bollinger-szalag felső széléről is visszalépett. Mindemellett a mozgóátlagok rendre egymás felett helyezkednek el, továbbra is trendet képezve. 

A technikai kép lényegében nem mutat aggodalomra okot adó jelet, a piac bizalma továbbra is töretlen. 

Bár az elemzők nem emeltek a célárakon, a hazai távközlési részvény éppen csak valamivel a 24,88-os nemzetközi ágazati P/E-átlag harmadánál magasabb értéken forog (9,38 P/E).

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.