Sportgazdaság

UEFA: mindenképp lesz BL-döntő, ha kell, zárt kapuk mögött

Ha ez nem sikerülne, olyan súlyos gazdasági károkat szenvedne a labdarúgás, amely a következő szezonokat is megnehezítené.

Az Independent beszámolója szerint az Európai Labdarúgó-szövetség munkacsoportjai elkészültek a koronavírus-járvány okozta helyzet elemzésével és mind a logisztikai, mind a pénzügyi csoport arra jutott, a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát is végig kell játszani. Ha ez nem sikerülne, olyan gazdasági károkat okoz a labdarúgás számára, ami a következő évadokra is súlyos következményekkel jár – áll a Nemzeti Sport oldalán.

A brit gazdasági szaklap forrásai szerint az UEFA elkészítette a Bajnokok Ligája és az Európa-liga befejezésére vonatkozó válságterveit. A szervezet, és az előzetes felmérés szerint

a klubok is elkötelezettek amellett, hogy befejezzék az évadot, akár zárt kapuk előtt is.

A szövetség szerdára hirdetett újabb videokonferenciát, ahol hivatalosan is megszavazhatják a forgatókönyveket.

Fotó: JOSE JORDAN / AFP

A döntés hátterében hasonló érvek állnak, mint ami a Premier League folytatásával kapcsolatos, angliai egyeztetésekről kiszivárgott. A kluboknak és a szövetségnek

óriási összeget kellene visszafizetniük a már szétosztott televíziós közvetítési díjakból amennyiben a mérkőzések elmaradnának.

A gazdasági következmények pedig nem állnának meg itt. A döntők és az addig vezető, egyenes kieséses szakasz mérkőzéseinek elmaradása közvetlenül is ezrek munkáját sodorná veszélybe.

Az UEFA által létrehozott logisztikai és pénzügyi munkacsoportok véleménye szerint a döntők esetleges törlése

olyan dominóeffektushoz vezetne, amely hosszú évekre rányomná a bélyegét a sorozatra és a jelenlegi résztvevő klubok anyagi helyzetére egyaránt.

Az Európai Labdarúgó-szövetség szintén hivatalossá tenné, hogy az országos bajnokságokat is be kell fejezni. Ebben egyébként az Independent szerint egyetértés van az európai ligák vezetői részéről is. Egyszerűen több kis- és közepes csapat költségvetése sem bírná el a kieső, és visszafizetendő bevételeket.

A lap konkrét példaként említi a szlovákiai MSK Zilinát, ahol múlt héten már így is megindult a felszámolási folyamat, miután

a csődközeli helyzetbe sodródott klub nem tudott megállapodni a játékosaival a bérek csökkentéséről.

A logisztikai csoport szerint egyszerűbb a jelenlegi körülmények között a csapatok izolációját megszervezni és zárt kapuk mögött befejezni az idényt, mint szembenézni a be nem fejezett bajnokságok okozta káosszal. S itt az Independent szerint nem csak arról van szó, hogy például ki és mi alapján határozna a következő idény európai kupaindulóiról.

A helyzet vesztesei biztos, hogy jogi úton keresnének elégtételt, a jelenlegi kiírások közepette pedig nem lehet olyan döntést hozni – sem az évad teljes törlésével, sem az aktuális állások alapján kihirdetett eredménnyel –, amely jogilag kikezdhetetlen lenne.

A helyzetet bonyolítja, hogy több forgatókönyvre is szükség van, annak megfelelően, hogy a koronavírus-járvány hogy alakul Európában, illetve a kontinens különböző pontjain milyen hatást fejt ki. Nyilvánvaló, hogy

Olaszországban és Spanyolországban például másként kell kezelni a helyzetet, mint a kevésbé fertőzött régiókban.

Az is kérdés, hol, mikor tetőzik a járvány.

Az UEFA vezetői ugyanakkor azzal nem számolnak, hogy a járvány miatt a 2020-2021-es évadot is jelentősen át kellene alakítani – annak ellenére sem, hogy egyes egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, akár még másfél évig is eltarthat, mire sikerül megnyugtató megoldást találni a járvány kezelésére, teljes felszámolására.

koronavírus Bajnokok Ligája UEFA Európa-liga UEFA kupasorozat labdarúgás
Kapcsolódó cikkek