Az RB Leipzig labdarúgócsapatánál nem számítanak gazdasági változásra annak következményeként, hogy másfél héttel ezelőtt elhunyt a többségi tulajdonos céget, a Red Bull energiaital-gyártót alapító Dietrich Mateschitz.

Soccer 1. Bundesliga/ VfL Bochum - RB Leipzig 0:1.
Fotó: Anke Waelischmiller / Sven Simon / DPA Picture-Alliance via AFP

A Sport Bild lapnak Oliver Mintzlaff, a lipcseiek vezérigazgatója kifejtette, hogy a jövőben is az eddigiekhez hasonló elhivatottsággal és motiváltsággal dolgoznak majd.

Nem várom azt, és nem is tartok attól, hogy a Red Bull támogatásában változás történik

– nyilatkozta a sportvezető.

Az életének 78. évében, daganatos betegségben elhunyt osztrák üzletember, Dietrich Mateschitz 1984-ben Chaleo Yoovidhya thaiföldi üzletemberrel közösen alapította meg a Red Bullt, amely az elmúlt 30 évben a sportvilág fontos szereplője lett. Két Forma–1-es csapat (Red Bull és Alpha Tauri) mellett a labdarúgásba és az extrémsportokba is rengeteget fektetett.

A száguldó cirkuszba 2005-ben vásárolta be magát, azóta a német Sebastian Vettel négy, a holland Max Verstappen pedig két egyéni világbajnoki címet szerzett a Red Bull volánja mögött. A holland 2021-ben és 2022-ben diadalmaskodott, a Red Bull csapata mindkét évben megszerezte a legjobb konstruktőrnek járó trófeát is.

A RB Leipzig az ötödosztályból indulva pár éven belül a német klubfutball meghatározó együttesévé vált.

Hét szezon után feljutott az élvonalba, ott első idényében második helyen zárt. Ezzel rögtön kiharcolta a részvételt a nemzetközi kupaporondon, ahonnan azóta sem hiányzott. A lipcseiek keretében jelenleg három magyar válogatott labdarúgó, Gulácsi Pétert, Szoboszlai Dominikot és Willi Orbánt található. Mindhárman alapembernek számítanak, bár a nemzeti csapat első számú kapusa jelenleg térdsérüléséből lábadozik.

Hétmillió dolláros bírságot szabtak ki a Red Bullra a tavalyi költségplafon túllépése miatt

Az autósport királykategóriájában, a Forma 1-ben a plafon idén 140 millió dollár, jövőre pedig 135 millió dollár lesz a költségcsökkentés jegyében.