Marokkó mellett Észak-Afrikában és a Közel-Kelet más arab országaiban is megünnepelték, hogy a marokkói labdarúgó-válogatott negyeddöntőbe jutott a katari vb-n.

FIFA World Cup 2022 - Fans of Morocco in Amsterdam epa10352522 Fans of Morocco celebrate in the Mercatorplein in Amsterdam, Netherlands, 06 December 2022, after the FIFA World Cup 2022 round of 16 soccer match between Morocco and Spain in Doha, Qatar.  EPA/NIEUWSFOTO.NL epa10352522 Fans of Morocco celebrate in the Mercatorplein in Amsterdam, Netherlands, 06 December 2022, after the FIFA World Cup 2022 round of 16 soccer match between Morocco and Spain in Doha, Qatar.  EPA/NIEUWSFOTO.NL
Marokkó, katari vb
Az arab világ Marokkót ünnepli, miután legyőzték Spanyolországot a katari vb-n
Fotó: Nieuwsfoto.nl  / MTI

Beszámolók szerint Bagdadtól Casablancáig sokan éltették a marokkóiakat, akik az arab nyelvű nemzetek közül elsőként jutottak el vb-n a legjobb nyolcig, ráadásul ezt éppen az első arab országban rendezett tornán tették.

A története legnagyobb sikerét elérő Marokkó – Kamerun, Szenegál és Ghána után – negyedik afrikai csapatként jutott nyolc közé, elődjeihez hasonlóan rendes játékidőn túl.

A fővárosban, Rabatban megteltek a kávéházak a közös meccsnézésre, majd a Spanyolország felett tizenegyesekkel aratott nyolcaddöntős diadal után a szurkolók elözönlötték az utcákat, tereket, az ablakokban zászlókat lobogtattak, a járműveikkel pedig hatalmas hangzavart okozva dudáltak.

Az arab világ számos vezetője dicsérő üzeneteket küldött a marokkói labdarúgó-válogatottnak.

Gratuláció az Atlasz oroszlánjainak, boldoggá tettetek minket

–  írta Twitteren Ránija jordán királyné.

Ünnepelték a drukkerek a spanyolok felett aratott sikert Kairóban, Bejrútban, Tuniszban és Ramallahban is.

A marokkóiak számára már csak azért is különösen édes lehetett a győzelem, mert az országuk egy részét korábban gyarmattartóként uraló spanyolokkal szemben érték el. Napjainkban is sok marokkói él Spanyolországban, így az Ibériai-félszigeten nemcsak szomorkodás, de öröm is volt a mérkőzést követően. Párizsban szintén volt ünneplés az utcákon.

Azonban az ünneplés nem mindenhol sikerült problémamentesre.

A holland rendőrség összesen 57 embert tartóztatott le több városban, miután kedd este rendbontásba torkollt az öröm kifejezése.

Amszterdamban a hatóságok tíz embert állítottak elő, egyet közülük azért, mert petárdát dobott egy elsősegélynyújtóra, többeket pedig rongálás miatt vettek őrizetbe. A hét elején a város három nagyobb terét a rendőrség kockázatos területnek nyilvánította, ami lehetővé tette a rendfenntartók számára, hogy megállítsák és megmotozzák a járókelőket.

FIFA World Cup 2022 - Fans epa10352982 Fans of Morocco celebrate after Morocco won the FIFA World Cup 2022 Round of 16 match against Spain, at the Souq Waqif market in Doha, Qatar, 06 December 2022.  EPA/MARTIN DIVISEK
Fotó: Martin Divisek / MTI

Rotterdamban 35 embert tartoztattak le, főként a város pályaudvara környékén, petárdázás, az igazoltatás megtagadása és a rendőrség megsértése miatt. A rohamrendőrök a városközpontban is feloszlattak egy rendbontó csoportot. Ugyanott egy tűzijátékbomba is felrobbant, egy rendőr halláskárosodást szenvedett.

Utrechtben egy személyt vettek őrizetbe, miután az ünneplő tömeg hirtelen a rendőrök ellen fordult a város egyik kereskedelmi negyedében. A vandál csoportok kerékpárokkal rohamozták meg a rendfenntartókat. A hágai rendőrség tíz embert tartóztatott le többek között erőszak, illetve veszélyes pirotechnikai eszközök birtoklása miatt. A városban kezdetben ünnepi hangulat uralkodott, de végül a rohamrendőröknek kellett távozásra felszólítani a szurkolókat.

Katari vb: A negyeddöntők előtt Brazília–Portugália döntőre van a legnagyobb esély

A Nielsen adatelemző leányvállalata, a Gracenote szerint a végső sikerre változatlanul a rajt előtt is favoritnak tartott braziloknak van a legnagyobb esélyük, jelenleg 25 százalék. Tite csapata az elődöntőben találkozhat dél-amerikai riválisával, Argentínával, amelynek 20 százalék az esélye a világbajnoki címre, míg a másik ágon most a portugálok a favoritok, 13 százalékos nyerési eséllyel. Őket Hollandia és a címvédő Franciaország követi egyformán 11 százalékkal, majd Anglia tízzel. Marokkónak hat, az előző vb-n ezüstérmes Horvátországnak öt százalék esélyt adnak.

A döntő párosításával kapcsolatban most a brazil-portugál párharcé a legnagyobb esély a Gracenote-nál 11,9 százalékkal, a legjobb négy közé pedig az elemzés szerint Brazília (70 százalék), Portugália (59), Argentína (58) és Franciaország (51) fog bekerülni. A legszorosabb negyeddöntőnek a francia-angol tűnik az adatok alapján.

A vállalat háromnegyed részben eltalálta a legjobb nyolc közé került válogatottakat, a rajt előtti előrejelzéséhez képest a spanyolok helyére a horvátok, a belgák helyére pedig a marokkóiak kerültek.