Sportgazdaság

Katari vb: Marokkó hazaküldte a háromszor értékesebb tiki-takásokat

Hatalmas meglepetésre Marokkó legyőzte spanyol válogatottat a 2022-es katari világbajnokság nyolcaddöntőjében. Ezzel Marokkó lett a hetedik csapat, amely egy lépéssel közelebb került a világbajnoki címhez. A két válogatott játékosainak összértéke között több mint 630 millió euró van.

Újabb hatalmas meglepetéssel bővült a 2022-es katari világbajnokság. A szinte esélytelennek hitt Marokkó kiejtette a spanyol válogatottat. A mérkőzésen a rendes játékidőben és a hosszabbításban sem született gól. Végül büntetőpárbaj döntött a továbbjutóról, viszont a spanyolok három próbálkozásból egy tizenegyest sem tudtak értékesíteni, így Marokkó jutott a negyeddöntőbe.

Morocco v Spain: Round of 16 - FIFA World Cup Qatar 2022AL RAYYAN, QATAR - DECEMBER 06: The team of Marocco celebrates victory after penalty shootout with Abde Ezzalzouli (C) during the FIFA World Cup Qatar 2022 Round of 16 match between Morocco and Spain at Education City Stadium on December 06, 2022 in Al Rayyan, Qatar. (Photo by Marvin Ibo Guengoer - GES Sportfoto/Getty Images)
Fotó: Marvin Ibo Guengoer / GES Sportfoto

A mérkőzésen a spanyolok végig fölényben játszottak. A labdabirtoklásuk 77 százalék volt a meccsen, és 14 kapura lövéssel is próbálkoztak. A statisztikát viszont csúfítja, hogy a 14 kísérletből mindössze kettő találta el a kaput, gól pedig egyáltalán nem született. A passzok számában is hatalmas volt a különbség az együttesek között. Marokkónak mindössze 235 passzt sikerült teljesítenie a mérkőzésen, szemben a spanyolok 975 sikeres passzával.  A spanyol tiki-taka azonban ezúttal nem vezetett sikerre.

Amiben a marokkói játékosok kiemelkedőt alkottak, az a 26 szerelés, amellyel kapott gól nélkül ki tudták húzni a 90 perc, illetve az extra percek végéig.

Katari vb: kiszámoltuk, mennyibe kerül most Magyarországról eljutni a világbajnokságra

Nem lehetetlen hazánkból kijutni a december 18-ig zajló labdarúgó-világbajnokságra, mert – mint minden – ez is csak pénz kérdése. Egymillió forintból azonban valószínűleg csak egy meccset tekinthetünk meg élőben.

A mérkőzés előtt valószínűleg nem sokan fogadtak volna Marokkó továbbjutására, hiszen a két nemzeti csapat értéke között hatalmas szakadék tátong. A spanyol válogatottat jelenleg a hatodik legértékesebb nemzeti csapatnak tartják a Transfermarkton. 

A spanyol válogatott összértéke 877 millió euró. Ezzel szemben Marokkó a Transfermarkt listáján a 23. helyen áll 241 millió eurós összértékkel. 

A marokkói csapat legértékesebb játékosának a PSG-ben játszó jobb védőt, Achraf Hakimit tartják. Az ő értéke a portál szerint 65 millió euró. Hakimit Noussair Mazraoui és Nayef Aguerd követi 25-25 milliós árcédulával.

Ezzel szemben a spanyolok legértékesebb játékosa a Barcelonában futballozó Pedri, akit 100 millió euróra becsülnek. Őt a szintén Barcában játszó Gavi követi 90 millió eurós értékkel.

A válogatottak között a legértékesebb gárdának az angol csapatot tartják. 

Az angol válogatott összértékét 1 milliárd 260 millió euróra teszik. 

A második nemzeti csapat a listán a brazil 1 milliárd 140 milliós értékkel.

A Transfermarkt adatai szerint a jelenlegi legkisebb értékkel rendelkező válogatott a Comore-szigetek csapata. Játékosai összesen kicsivel érnek többet 9 millió eurónál.

Spanyolország kiesésével a továbbjutók listája a így néz ki:

  • Anglia
  • Brazília
  • Franciaország
  • Horvátország
  • Argentína
  • Marokkó

 

 

Kapcsolódó cikkek