Spanyolország, Portugália és Marokkó rendezi a 2030-as labdarúgó-világbajnokságot, de az első három mérkőzésnek – a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tanácsának döntése nyomán – három dél-amerikai ország, Uruguay, Argentína és Paraguay lesz a házigazdája.

Fotó: Juan Mabromata/AFP

A dél-amerikai rajt után a torna Marokkóban, Portugáliában és Spanyolországban folytatódik, az ő közös pályázatuk maradt egyedül versenyben. A centenáriumi vb így három földrészen zajlik majd, amire korábban még nem volt példa.

Az első vb-t 1930-ban Uruguayban rendezték, és hazai győzelemmel zárult. Erre emlékezve kezdődik a 2030-as torna Dél-Amerikában. A címvédő Argentína szintén volt már házigazda, 1978-ban otthon hódította el első világbajnoki címért. Paraguay azonban még soha nem rendezett vb-meccset. A három fő házigazda közül Spanyolország 1982 után másodszor, Portugália és Marokkó pedig először látja vendégül a futballvilágot.

Már a női fociban is óriási pénzek forognak

Hatalmas hirdetési és szponzorációs növekedési potenciál rejlik a női labdarúgásban. A 2023-as világbajnokság is bővelkedett az izgalmakban és meglepetésekben, a korábbi kétszeres győztes Egyesült Államok favoritként hamar elvérzett, emiatt menet közben a hirdetési stratégiákat át kellett gondolni, a támogatók kampányai éles kanyart vettek.