Párizst választották az induló vállalkozások legjobb kiinduló városának, amelyet szorosan követ Madrid és Barcelona – a brit székhelyű The Knowledge Academy képzési vállalat új jelentésében. A cég egy 0–10-ig terjedő skálán rangsorolta a különböző városokban elérhető lehetőségeket, olyan szempontok alapján, mint

  • a szabad irodaterületek száma,
  • a bérleti díjak, a legjobb egyetemek közelsége,
  • és az internet sebessége.
Serious,And,Focused,Financier,Accountant,On,Paper,Work,Inside,Office, startup
Az elemzés szerint a startup világ központja Párizs, utána következik Madrid és Barcelona
Fotó: Shutterstock

A jelentés azonban nem vette figyelembe a szabályozási hátteret, a bürokráciát vagy az adózást. A legtöbb induló vállalkozás általában a könnyen elérhető irodákat és a zökkenőmentes internetkapcsolatot részesíti előnyben.

Franciaország szerepelt a legjobban a startup-felmérésben, két francia város is szerepelt a legjobb öt között. Utána következett Spanyolország, majd az Egyesült Királyság és Írország – írja az EuroNews. 

Nyugat-Európa a startup világ élvonalban

A lista élén Párizs áll, amely Európa legjobb egyetemeinek és irodai környezeteinek ad otthont, valamint teljes mértékben élvezi a kormány támogatását, tehát egy fejlett startup ökoszisztémával rendelkezik. Tömegközlekedés szempontjából Párizs a legmegfelelőbb.

A maximum 10 pontból 8,87-et kapott a francia főváros,

tehát a lista élén sem beszélhetünk 100 százalékos értékelésről. Kicsit lejjebb, az ötödik helyen találkozhatunk a másik francia várossal, Lyonnal, mely kiváló egyetemei mellett Európa egyik leggyorsabb internetsebességével rendelkezik.

Spanyolország fővárosa, Madrid végzett a felmérés második helyén, a gyors internet és a rendelkezésre álló irodák száma miatt. A harmadik helyen végző, szintén spanyol város, Barcelona is az elmúlt tíz évben Dél-Európa egyik legnagyobb technológiai központjává vált. 

London eleve nagy előnyökkel rendelkező pénzügyi központnak számít, egyike Európa legtöbb egyetemmel rendelkező városainak és bőséges irodaterületekkel is rendelkezik. 

Az Egyesült Királyság fővárosa rendelkezik a legtöbb irodával,

viszont itt a legmagasabb a bérleti díj is, internetsebességben viszont elmarad Lyontól, tömegközlekedés szempontjából pedig Párizstól. A 10 legmegfelelőbb város között még ott szerepel Írország fővárosa, Dublin, valamint Berlin, Varsó, Amszterdam és Milánó. Az összesen 28 városból álló listán Budapest a 12. helyet foglalja el.

Magyarországon is egyre több támogatást kapnak a startupok. A kormány a Startup Factory pályázati programon keresztül már 5 milliárd forintot biztosított az inkubátorokon keresztül a startupoknak. Ennek keretösszegét a Kulturális és Innovációs Minisztérium megemelte, mivel a vártnál sokkal több versenyképes vállalkozás pályázott.