A legújabb generációs hálózatok fejlődése és bővülése gyorsabb internetsebességet, megbízhatóbb, stabilabb kültéri lefedettséget biztosít. Ahhoz, hogy a mobilhálózatok a jövőben is a legújabb technológiát használhassák, a régebbi hálózatok világszerte kivezetésre kerülnek, így a 4G-k és 5G-k fejlesztésére még több fókusz kerül – írja hivatalos oldalán a Vodafone, hozzátéve, 2022-től fokozatosan, a fogyasztói szokásokat és a hatóság iránymutatását figyelembe véve vezeti ki 3G-s hálózatát. Ezt követően a mobilinternetezéshez legalább 4G-képes készülékre lesz szükség.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A társág közleménye megjegyzi, hogy Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegye egyes településein már lekapcsolták a 3G-hálózatot, március 13-án pedig Budapesten, valamint Pest vármegyén van a sor. 

A 3G-nek március 27. és április 10. között int búcsút végleg a szolgáltató, ekkor ugyanis az ország többi részén is lekapcsolja a hálózatot. 

A cég kiemeli, hogy a 2012 óta kiadott SIM kártyái mind 4G- vagy 5G-képesek, ezt típusonként eltérő módon lehet ellenőrizni. A 4G-re vagy 5G-re váltás nem kötelező, ebben az esetben zavartalanul elérhető marad a hang- és SMS-szolgáltatás. A mobiladatforgalom azonban érzékelhetően lassabb lesz, ami alkalmas marad chat-üzenetváltásokra és szöveges tartalommal rendelkező weboldalak böngészésére, de videós tartalmak lejátszására nem.

Az újabb technológiákkal nem kompatibilis készülékeket március végéig lehet legalább 4G-képesre cserélni 40 ezer forint támogatással az NMHH készülékcsere-programjában.

Már sejtik a 4iG-nél, mennyit hozhat a konyhára a Vodafone felvásárlása

Veszteséges volt tavaly a 4iG csoport, de véleményük szerint nem ez most a lényeges mutatószám. Az EBITDA meghaladta a 70 milliárdot, a Vodafone-al együtt ez 182 milliárd forintra nőtt volna.