Sikeres évet tudhat maga mögött a 4iG: a tőkepiaci társaság megőrizte vezető informatikai rendszerintegrátor pozícióját Magyarországon, emellett több akvizíciót valósított meg a hazai- és a nyugat-balkáni távközlési szektorban. A Vodafone Magyarország megvásárlásával a 4iG a második legnagyobb telekommunikációs cégcsoporttá vált Magyarországon, ugyanakkor bővítette kompetenciáit az informatika és az űripar területén.

Budapest, 2022.07.28.4iG székházfoto: Vémi Zoltán/VG Budapest, 2022.07.28.
4iG székház
foto: Vémi Zoltán/VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az IFRS szerinti konszolidált értékesítés nettó árbevétele 2022-ben 277,3 milliárd forint volt, ami 196 százalékkal magasabb a 2021. évinél. A cégcsoport EBITDA-ja meghaladta a 72 milliárd forintot, ami 491 százalékos növekedés az előző évihez képest.  
Az adózott eredmény 21 milliárd forintos veszteség lett, ez a társaság közleménye szerint nem tükrözi a valós működési teljesítményt, azok többségében az elmúlt évi akvizíciókhoz köthető egyszeri tételekből, vagy egyéb pénzkiáramlással nem járó értékcsökkenési leírásokból származnak. Ennek megfelelően a társaság 31,6 milliárd forintos pozitív működési cash-flow-val zárta az évet.   

Az EBITDA-marzs a telekommunikációs szektor esetében magas, 33,3 százalék volt, az EBITDA-arányos működési cash-flow a teljes csoportra vetítve 43,8 százalékot tett ki. A csoport bevételeinek 72, míg az EBITDA 90 százalékát a távközlési szegmensben működő leányvállalatok biztosították.  A rendelkezésre álló előzetes pénzügyi információk alapján, valamint az egyedi hatások kiszűrésével a 4iG negyedéves gyorsjelentése kapcsán bemutatta, hogy milyen eredményességgel működhet a cégcsoport a Vodafone Magyarországgal együtt, amelynek többségi 51 százalékos tulajdonát a tárgyidőszak zárását követően vásárolta meg a társaság. 

Amennyiben az akvizíció már 2022. januárjában megvalósul, a csoport pro-forma értékesítés nettó árbevétele meghaladja az 585 milliárd, míg EBITDA-ja megközelíti a 182 milliárd forintot. Az előzetes adatok alapján a 4iG 2023-ban egyike lehet a legnagyobb forgalmú és legeredményesebben működő hazai vállalatoknak.