Turizmus

Belföldi vendég sem volt elég júliusban

Júliusban 42 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma, az első hét hónapban pedig 56 százalékos a visszaesés.

Nem tudták megmenteni a júliust a belföldiek sem, noha a a korlátozások május végi feloldásának köszönhetően a belföldivendég-forgalom júniusban kezdődött dinamikus növekedése júliusban is folytatódott, a vendégéjszakák száma a háromszorosára nőtt az előző hónaphoz viszonyítva – közölte kedden a KSH.

A kereskedelmi szálláshelyek júliusi forgalmát tükröző gyorsjelentés szerint a koronavírus okozta járvány hatására a külföldi vendégek által a szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőház telepeken, valamint közösségi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 75, a belföldi vendégek által eltöltötteké 18 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

A vendégéjszakák száma összesen 42 százalékkal csökkent, miközben az összes vendégéjszaka 82 százalékát a belföldi vendégek töltötték el.

Júliusban 38 milliárd forintot tett ki, azaz 41 százalékkal volt kevesebb a kereskedelmi szálláshelyek

– folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele az egy évvel korábbinál.

Fotó: AFP

A külföldi vendégek száma 76, a vendégéjszakáké 75 százalékkal esett vissza, a szálláshelyekre érkezett 166 ezer vendég 478 ezer vendégéjszakát töltött el.

A vendégek nagy része szállodában vagy kempingben szállt meg.

Az éjszakák száma a szállodákban közel ötödére csökkent.

A kempingekben, panziókban és az üdülőház telepeken 57−60 százalékos, a közösségi szálláshelyeken 91 százalékos volt a visszaesés. A legnagyobb mértékű, 88 százalékos csökkenés Budapesten történt.

A belföldi vendégek száma 12, a vendégéjszakáké 18 százalékkal visszaesett.

A vendégszám 758 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,1 millió volt. Tízből 6 éjszakát szállodákban töltöttek, ahol a csökkenés mértéke 8,6 százalékos volt.

A panziók a szállodákkal ellentétben 2,5 százalékkal több éjszakát regisztráltak. A kempingekben az előző év júliusi forgalom kétharmada jelentkezett.

A legnépszerűbb régió a Balaton volt.

Az első hét hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 56 százalékkal kevesebb, összesen 7,8 millió vendégéjszakát regisztráltak.

A külföldi vendégek 68, a belföldiek 44 százalékkal kevesebb, szám szerint 2,7, illetve 5 millió vendégéjszakát töltöttek el, így a szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 55 százalékkal csökkent, és 137 milliárd forintot tett ki.

KSH vendégéjszaka Balaton kereskedelmi szálláshelyek
Kapcsolódó cikkek