Turizmus

A világ túlsó felén már szabad az utazás

A buborékon belül utazóknak sem kötelező koronavírus-tesztre, sem karanténra, vagy bármi egyéb korlátozásra nem kell készülniük.

Vidám és izgatott turisták lepték el az aucklandi repülőteret, hiszen bő egy év után ismét szabaddá vált az utazás Új-Zéland és Ausztrália között. A két ország közötti utazási buborék szabályai szerint a egyik ország polgárainak sem kell többé karanténba vonulni, vagy egyéb járványügyi ellenőrzésre várni érkezéskor, ha a szomszédba látogat.

Ennek megfelelően ezrek foglaltak repülőjegyet hétfőre, a szabad utazás első napjára a két nemzet között.

A szigorú járványügyi korlátozásoknak köszönhetően mind a két országnak sikerült alacsonyan tartania a koronavírus-fertőzöttek számát, ezzel a kooperációval pedig a turizmusukat tervezik újraindítani – adta hírül a BBC.

Ausztrália és Új-Zéland még tavaly márciusban zárta le külső határait, és kötelező karantént írt elő még saját, hazatérő állampolgárai számára is, külföldieket pedig csak kivételes esetben engedett be. A hétfőn életbe lépett utazási buborékon belüli közlekedés feltétele, hogy az utazóknak legalább 14 napot kell eltölteniük a fogadó országban, mielőtt hazaindulnának.

Ezen kívül azonban más megkötésekkel nem kell számolniuk, azaz nem kell tesztre, karanténra vagy bármi egyéb korlátozásra készülniük, sem induláskor, sem érkezéskor.

Végeláthatatlan sorok kígyóztak a becsekkolásra várva már a korai óráktól kezdve a sydney-i repülőtéren is. A szülők a hajnali keléstől fáradt gyermekeiket próbálták lefoglalni sorban állás közben, míg mások azon ötleteltek, melyik sorba beállva érhetik el előbb a kaput az utazóbuborék életbe lépésének első napján.

[enews_gallery id='3695635']

Voltak olyan utasok, akik hajnali kettőkor, a repülőtér hivatalos nyitási ideje előtt már a kapukban várakoztak, hogy elsőként csekkolhassanak be. Mások még aludni sem tudtak, annyira várták, hogy újra láthassák szeretteiket, családjaikat és barátaikat.

Az első Jetstar repülőgépre minden jegyet eladtak.

Az utazási buboréknak nem csak a személyes kapcsolatok területén van jelentősége, hanem gazdasági szempontból is fontos mérföldkő a két ország idegenforgalmi együttműködésében.

Az utazási buborék mind a két gazdaság turizmusát fel fogja pörgetni

- olvasható Scott Morrison ausztrál, és Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnökök közös közleményében.

Új-Zéland idegenforgali bevételeinek jelentős részét, mintegy 40 százalékát az ausztrál utazók adják; mintegy 2,7 milliárd új-zélandi dollárral (582 milliárd forinttal) járulnak hozzá a szektor forgalmához.

De az új-zélandi turisták is hasonló nagyságrendű, évente 2,6 milliárd ausztrál dolláros (605 milliárd forintos) bevételt hoznak a szomszédaik számára

– írja az üzleti portál a 2019-es forgalmi adatok alapján.

Természetesen a hatóságok az utazási buborék megnyitása ellenére is folyamatosan figyelik a járványügyi adatok változását, és azok romlanának, újra életbe léptetik a korlátozásokat. Mostanáig azonban mind a két ország kiemelkedően jól kezelte a Covid-19 terjedését a gyors határzárral és helyi korlátozások bevezetésével. A 25 milliós Ausztráliában összesen 910 halálos áldozatot szedett a járvány, míg a közel 5 milliós Új-Zélandon mindössze 26 beteg vesztette életét koronavírus-fertőzés miatt.

Így nyithatnak ki az európai turistapradicsomok

Az idei nyáron Horvátország tengerpartja lehet a legnépszerűbb turistacélpontok egyike, mivel megnyitotta kapuit az uniós tagállamokból érkező turisták előtt.

 

karantén turizmus Ausztrália repülőtér utazási buborék Új-Zéland utazás
Kapcsolódó cikkek