Igen szigorú eljárásra készítik fel Vigo város hatóságai azokat a strandolókat, akik nem rendeltetésszerűen használják a tengervizet, azaz belevizelnek. Az efféle kihágásra kiszabandó bírság 750 euró, azaz mintegy 300 ezer forint a Spanyolország északnyugati partjain elhelyezkedő városban, igaz, hogy a tudósítások arról nem szólnak, a regulátorok miképp képzelik el a rajtakapást.

BARCELONA, SPAIN - MAY 28: Uncontrolled tourism returns to the country that is cautiously starting to ease travel restrictions put in place to stop the spread of Covid-19 after months of lockdowns in Barcelona, Spain on May 28, 2022. Gian Marco Benedetto / Anadolu Agency (Photo by Gian Marco Benedetto / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Gian Marco Benedetto / Anadolu Agency via AFP

A szigort kompenzálandó, a hatóságok azt ígérik, hogy több közmosdót helyeznek el a galíciai várost övező strandokon - írta a brit napilap, a The Times.

A strandokat rendben tartani komoly erőforrásokat igénylő küzdelem a világ rengeteg pontján, ahol sok fürdőzőt vonz a partokra a jó idő. Vigóban, és másutt is szintén tilos szappant vagy sampont használni a vízben, és edényeket mosni sem szabad a tengervízben. A városvezetés fenntartja a jogot arra is, hogy bizonyos strandokon a dohányzást is megtiltsa, hogy megelőzzék az eldobott csikkek felszaporodását. A galíciai helyhatóságok nem szűkmarkúan szabják a szabályokat, a La Coruña közelében fekvő Miñóban például reggel 10-től csak fürdésre-úszásra és napozásra használhatók a strandok reggel 10 után, egyéb vízi sportokra nem.

Ha spanyol tengerparton nyaralunk, fontos tisztában lenni a szabályokkal és a büntetésekkel, amelyekből a vigóinál még sokkal borsosabbak is akadnak.

A tengerbe vizelés büntetésében nem Vigo az úttörő, a murciai, délkeleti San Pedro del Pinatarban már 2017 óta tiltják a nudizmussal, a labdás-ütős játékokkal együtt, sőt ott még törölközővel helyet elfoglalni sem szabad a strandon. A meztelenség bármilyen formáját 750 eurós büntetéssel sújtják.

Még súlyosabb a büntetés, ennek a duplája, ha valaki tüzet gyújt a strandon, netán úgy gondolja, hogy megfelelő helyszín a barbecuehoz . És a legdurvább: aki a strandon engedély nélkül italt, vagy ételt árul, 3000 euró büntetésre számíthat, ami átszámítva majdnem 1,2 millió forintot jelent. 

Vannak zavarba ejtő rendszabályok is, ezért is érdemes előre tájékozódni. Barcelonában, Malagán vagy Palma de Mallorcán bikiniben, vagy urak esetében fürdőnadrágban, felső nélkül sétálni az utcán 300 euróig terjedő bírságot vonhat maga után.

Ki érti, Spanyolország egyes részein ugyanakkor lazulnak a szabályok. A délnyugati Cadizban áprilisban megszüntették azt a szabályt, hogy bizonyos strandokon a rendőrség büntetheti a levetkőzést, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag az összes helyhatósági strand szabad prédává vált a nudisták számára - írta a The Times.