Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt több helyen is jelentősen romlott a horvát strandok vízminősége, de a sok eső a tengert is lehűtötte.

Strandolók közé hajtott Horvátországban egy magyar autós
Fotó: Šlajfanje na plaži / Facebook

A horvát vízügyi hatóságok rendszeresen vizsgálják a tengervíz minőségét az adriai strandokon. A legutóbbi, néhány nappal ezelőtti mérések viszont a megszokottnál rosszabb eredményeket mutattak. A 216 mérőállomás közül 20 esetében a víz fizikailag enyhén szennyezettnek bizonyult. 

Ennek oka az elmúlt hetek viharos időjárására vezethető vissza. Az Olaszországban, Szolvénáiban és Horvátországban hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék jelentős része ugyanis az Adriába ömlött. A sáros víz a tengerrel keveredve elvegyült, de az Isztriai félsziget nyugati részein található strandokon így is kimutatható a szennyeződés. A horvát hatóságok szerint bár a víz néhol zavaros, mikrobiológiai szempontból teljesen biztonságos, ezért mindenhol alkalmas a fürdőzésre,

néhány napon belül pedig várhatóan a meglévő szennyeződés is el fog tűnni.

A nyugat-isztriai strandok kivételével azonban az Adria minősége továbbra is kiváló és mindenhol alkalmas a fürdőzésre. Némi kellemetlenséget csupán az okozhat, hogy a hűvös időjárás miatt a tenger lehűlt. Míg júliusban a víz átlagosan 27–28 fokos volt, addig mostanra már 24–25 fokos vízre számíthatnak a fürdőzők.

Jelentős gondot okoz Horvátországban a folyók rekordmagas vízállása

A legsúlyosabb helyzet a Dráván alakult ki, a Mura mentén némileg enyhült a helyzet.