Magyar gazdaság

Letarolta az országot a vihar, járhatatlan utakat és milliárdos károkat hagyott maga mögött

Az önkormányzatoknak és a lakosságnak is sok kárt okoztak a hét végi viharok. A biztosítók nagy rohamra készülnek.

Rég látott szélsőséges időjárást hozott a hétvége, sőt, az Európa számos pontját hetek óta sújtó extrém időjárás pénteken Magyarországot is elérte. Országszerte kidőlt fák, elárasztott pincék, épületkárok miatt volt szükség a tűzoltók segítségére a szombat hajnali, majd a délutáni viharok miatt, a legtöbb beavatkozás Budapesten, Pest, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében történt. Több helyen vasárnap is folytatódott az ítéletidő. A Katasztrófavédelemhez csak Budapestről több mint négyezer bejelentés érkezett.

Budapest, 2023. június 27.
Viharban, megsérült, kettéhasadt fa eltávolítása Zuglóban, az Egressy térnél.
MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Branstetter Sándor / MTI

Egy hétvége alatt egyhavi csapadékmennyiség hullott le az országra. A vihar miatt égtek a vonalak. A rendőrséghez több mint 23 ezer segélyhívás érkezett, ezek közül 12 ezer valós segélykérés volt – ismertette Kuczik János rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes. Hasonlóról számolt be Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója is. Hozzájuk 7595 bejelentés érkezett, ezek közül 5491 volt beavatkozást igénylő.

Volt is hol beavatkozni, több helyen a kisebb-nagyobb károk mellett az infrastruktúra is súlyos károkat szenvedett. Több helyen járhatatlanná váltak az utak. A Vas vármegyei Szakony vízátfolyás miatt péntek délutántól mintegy 24 órán keresztül el volt zárva, csak munkagépekkel lehetett megközelíteni, továbbá a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajógalgócon szintén vízátfolyás miatt hasonló időre le kellett zárni a településre vezető közutat, de földúton keresztül más irányból megközelíthető maradt.

A Sajón ráadásul a vihar elmúltával sem javult a helyzet. Az elmúlt hetek nagy esőzései miatt számos szomszédunknál (Horvátország, Szlovénia, Szlovákia) árhullámok alakultak ki a folyókon. A Sajó helyzete kritikus, és erre a hét végi vihar csak rátett még egy lapáttal. Szlovákiában több helyen járhatatlanok lettek a környező utak. Ez a helyzet átterjed hazánkra is, több helyen járhatatlanná váltak az utak Borsodban. A folyó áradása miatt nem járható a Putnokról Borsodbótára vezető út a Sajó-híd és a Sajóvelezdi elágazás között, valamint több kilométeres szakaszon a Putnokról Sajóvelezdre vezető mellékút a 26-os főút és Sajóvelezd között.

A Mura folyó áradása miatt négy zalai településen zajlanak védekezési munkálatok. Muraszemenyén, Molnáriban, Murarátkán és Tótszerdahelyen kezdődött meg vasárnap az árvízi védekezés a megáradt Mura folyó miatt. Bár a településeken átmenő utat le kellett zárni, mindegyik település megközelíthető maradt.

Szélsőséges időjárási helyzetben is sikerült megvédeni az emberek életét és vagyonát

– jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten. Rétvári Bence sajtótájékoztatóján köszönetet mondott a védekezésben részt vevőknek. Az államtitkár kijelentette, hogy

az állam felkészült a rendkívüli helyzetekre, a költségvetésben 2,6 milliárd forintos vis maior keret áll rendelkezésre, amelyre az önkormányzatok a káreseménytől számított hét napon belül tudják benyújtani az igényeket.

Nemcsak az önkormányzatok, hanem a lakosság számára is rendkívül sok gondok okoztak a viharkárok. A biztosítókat rengetegen keresték fel az elmúlt napokban. A Generali Biztosító hétfőn arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a múlt heti, főként a hét végi viharok nyomán már közel 7000 kárbejelentés érkezett hozzájuk, a károk értéke megközelítőleg 2 milliárd forint. A viharkárokat a villámlások okozta károk követik, de több száz bejelentés érkezett a felhőszakadás, a jégeső, illetve beázások miatt. Sok helyen pincéket, utakat árasztott el a víz, és számos fa is kidőlt.

Hasonló adatokról számolt be az Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. is. Hozzájuk csaknem 2000 kárbejelentés érkezett augusztus első napjaiban. A július utolsó három hetét végigkísérő viharok, kisebb-nagyobb jégverések nyomán 7000 ezer káreseményt jelentettek. A várható összes kár elérheti a 730 millió forintot. A hét végi viharok nyomán a biztosító szakértői további 5700 kárbejelentésre számítanak, összesített kárértékük elérheti a 650 millió forintot.

  Jánoshida  Viharkárok Jánoshidán  Fotó:Pesti József ÚN
Fotó: Pesti József

A Magyar Biztosítók Szövetsége közleményében tudatta, hogy továbbra is folyamatosan érkeznek a bejelentések a biztosítókhoz.

Az eddigi bejelentések miatt a biztosítótársaságok csaknem 4,5 milliárd forintot elérő összeget különítettek el kárrendezésre, amelynek jelentős részéhez akár már napokon belül hozzájuthatnak az ügyfeleik.

A legtöbb bejelentés Budapesthez, Pest, valamint Hajdú-Bihar vármegyékhez kötődik. A Mabisz szerint ha a mostani gyorsjelentések adatai utólag beigazolódnak, akkor a múlt heti viharok nyomán a kétszázezer forintot is meghaladó átlagos kárösszeggel lehet számolni.

Ön sem úszta meg a vihart? Végigvesszük, mit kell tennie károsultként

A múlt hét végén brutális időjárás csapott le az országra, kidőlt fákat, elárasztott pincéket, épületkárok tömegét hagyta hátra a vihar, és még csak most jönnek az árhullámok. A tomboló szél és a felhőszakadás a legtöbb kárt – a korai bejelentések alapján – a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Baranya vármegyékben élőknek okozta, de a Budapesten lakók sem úszták meg a vízözönnel járó tetemes károkat. Cikkünkben áttekintjük, hogy mit kell tenniük a károsultaknak.

 

hétvégi vihar mabisz Budapest viharkár kárbejelentés
Kapcsolódó cikkek