Turizmus

Horvát tengerpart: hatalmas vihar tombolt a magyarok kedvelt nyaralóhelyein – videó

Több horvát várost is elöntött a víz, miután Dalmácia- és Isztria-szerte megemelkedett a tengerszint a Ciarán szélvihar nyomán. Sibenik történelmi központjának egy része is víz alá került, és nem volt jobb a helyzet Splitben sem, ahol több ház megrongálódott, de jelentős károk keletkeztek Opatijában is. A magas tengerszint Hvar, Brac, Vis és Korcula szigetén is problémákat okozott a helyi sajtó beszámolója szerint.

Dalmácia- és Isztria-szerte megemelkedett a tengerszint a Ciarán szélvihar nyomán, és több várost is elöntött a víz – írta a Jutarnji List című horvát napilap szombaton.

ciarán
Most nagyon komor a tenger Horvátországban, a vakációzó magyarok nem ezt az arcát ismerik.
Fotó: AFP

Beszámolók szerint a vihar jellemzően a magyarok által is nagyon kedvelt térségekben okozott károkat, a heves széllökések villanyoszlopokat és fákat csavartak ki pénteken, amikor többek közt Sibenik történelmi központjának egy része is víz alá került.
Splitben ugyancsak utat tört magának a tenger, aminek következtében több ház is megrongálódott. A magas tengerszint a környező szigeteken, Hvaron, Bracon, Visen és Korculán is problémákat okozott.

Felfüggesztették a hajóforgalmat,

mert Split térségben 100 kilométeres sebességgel tombolt a Dalmáciában Jugo néven ismert, a Földközi-tengerről induló kelet-délkeleti irányból fújó meleg, páradús szél.

A Kvarner-öbölt sem kímélte az időjárás, a vihar nagy károkat okozott Abbáziában (Opatija), ahol a helyi média jelentése szerint a viharos hullámok elmosták a tengerparti sétány, a Lungomare egy szakaszát, és megrongálták a kerítést. Biztonsági okokból ezt a részt lezárták a járókelők elől.

A viharos széllökések a közlekedésben is fennakadásokat okoztak. 

Az ország egy részén korlátozásokat vezettek be, így többek között az emeletes buszokra. Pénteken egy kamiont is felborított a szél.

Időközben a legmagasabb fokozatú, vörös riasztási szintről, közepes fokozatú, narancssárga szintre mérsékelte a szombatra vonatkozó előrejelzését a horvát hidrometeorológiai intézet.

A viharos órákról videókat is közzétettek a helyiek.

 

kár vihar Opatija Isztria Dalmácia
Kapcsolódó cikkek