Méltán elégedettek a magyar kereslettel a horvátországi vendéglátók, a magyarok mindig is a tíz legfontosabb küldőpiac között szerepeltek, de 

idén még több vendégéjszakát töltöttek el a szomszédos országban, mint az eddigi rekordévként számon tartott 2019-ben

– tudtuk meg a VG Óperencia podcast vendégétől, Horvát Mirától, a Horvát Idegenforgalmi Közösség főmunkatársától.

Horváth Mira, a Horvát Idegenforgalmi Közösség főmunkatársa
VG-Podcast, Óperencia
 

Augusztus végén már hajszálnyira volt a rekordévi forgalom, hiszen a 2019-ben elkönyvelt 3,275 millió horvátországi magyar vendégéjszakához képest a 3,17 milliónál járt a számláló, majd 

jött a rendkívüli előfoglalási többlettel indult szeptember, és már most meghaladta a volumen a négy évvel korábbi bezzegévét.

Ráadásul Horvátországban még nem ért véget a nyár, a legdélibb részeken még olyan jó az idő, és olyan kellemes a tenger, hogy még októberben is lehet benne fürödni. Bár a Ryanair csak szeptember végéig üzemelteti zadari járatát Budapestről, autóval öt-hat óra alatt a horvát tengerpartra lehet jutni Budapestről.

A közvetlen nyári repülőjárat és a hálókocsis tengerparti vasúti járatok mellett meghatározó maradt az autós turizmus Magyarországról, minőségi ugrást lehet látni viszont a keresletben. 

A magyarok leginkább a magánszállásokat kedvelik,

azon belül egyre inkább eltolódik a kereslet a magasabb kategória felé, és egyre többen keresik az akár félpanziós ellátást is nyújtó szállodákat. 

Sokan rájöttek ugyanis, hogy a félpanziós ellátás nem drágább, mint ha maguknak kellene gondoskodniuk az étkezésekről.

Camping,By,The,Sea,On,Stara,Baska,Cliffs,,Krk,Island
Kempingezők Krk szigetén.
Fotó: Shutterstock

Horvátországban az elmúlt években megvalósult jelentős kempingfejlesztések nyomán 3-4 csillagos szálláslehetőségeket kínálnak a magyar családok által is egyre inkább keresett kempingek, illetve bungalók.

Horvátországban még nem ért véget a nyár, a legdélibb részeken még októberben is lehet a tengerben fürdeni. Kiemelt cél a főszezon meghosszabbítása, majd a tengerpart után a kontinentális területek vendégforgalmának növelése. 

Látnivalókkal és programokkal egész évben ki tudja szolgálni az ország a vendégeket

– mondta Horváth Mira, a Horvát Idegenforgalmi Közösség főmunkatársa.

Toplistás városok

Az örökzöld slágerek, a leggyorsabban elérhető Crikvenica, Vir, Rovinj, Porec, a legközelebbi Isztria-félsziget és a Kvarner-öböl mellett új helyeket is felfedeznek a magyar turisták. Egyre több magyar nyaral Dalmáciában, például Makarskán, és egyre többen vállalnak hosszabb utazást, hogy a legdélebbi részekre ellátogassanak.

Az utószezonra készülve a horvát turisztikai szakma egyik kiemelt célja a szezon meghosszabbítása, az árak ilyenkor 10-20 százalékkal szolidabbak már. Emellett a schengeni csatlakozás után azzal számolnak a szomszédban, hogy megnő a látogatók száma a határ menti régiókban is, ahol bőséges a termék- és élményválaszték. 

A horvátországi Baranya régió az ország virágoskertjeként és zöld desztinációként ismert Muraköz, az ottani gyógyfürdők, a helyi gasztronómia még óriási kiaknázatlan potenciál az elő- és utószezoni turizmusban – derült ki a Horváth Mira által elmondottakból.

A Balaton és Horvátország összehasonlítása értelmetlen, egészen más a tengerélmény, mint a tóparti nyaralás, a magyarok Adria iránti szeretete pedig töretlen

– szögezte le a horvát turisztikai szakértő, aki a nyár legforróbb témáját, az árak kérdését sem kerülte meg.

Mint mondta: a drágaság, az áremelkedés nem helyi jelenség, globálisan emelkedtek az árak, és Horvátországban is széles a skála, mindenféle árkategóriában találhatnak az érdeklődők szállást és éttermet is.

A podcastfelvételt itt lehet meghallgatni: