Miskolc turisztikai szempontból remek hely, a város tele van kellemes meglepetésekkel, az oda utazók többség azt mondja, hogy sokkal jobban érezte magát, mint amire számított, alapozni tehát van mire, és már van kivel. A helyi topvállalkozásokból alakult Bükki Kör elnöke, Fekete-Angyal Enikő a VG Óperencia podcast friss epizódjában beszélt a formálódó új turisztikai brandről.

Miskolc, 2020. október 22.A XIII. században épült diósgyőri vár.MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László
Miskolc része Diósgyőr is, ahol újjáépítik a hétszáz éves várat, ami óriási attrakció lesz / Fotó:  Molnár-Bernáth László / MTI

Miskolc és környéke négy évszakos, négy önálló turisztikai desztinációra épülő attrakciók sokaságát foglalja már magában, az egykori iparváros időközben teljesen átalakult, és ezt egyre nagyobb sikerrel igyekszik megmutatni a turisztikai piacon is.

Négy évszakos célpont

„Hűha, kevés időre jöttünk!

– rendszerint ezt szokták mondani a vendégeink, amikor elsorolom nekik a helyi programlehetőségeket” – osztotta meg szálláshely-üzemeltetőként szerzett tapasztalatait Fekete-Angyal Enikő, aki nem titkolja, egyelőre egy-két éjszakára érkezik a turisták többsége Miskolcra. Az egyik fő célkitűzés az egy vendégre eső átlagos vendégéjszakák számának növelése.

Négy napot nagyon tartalmasan el lehet tölteni Miskolcon, ahol ma már ehhez bőségesen elegendő programlehetőség, látnivaló és attrakció van négy évszakon keresztül. Télen-nyáron jó célpont a Bükk, Lillafüred környéke is gyönyörű, a történelmi belváros pedig a helyiek által is nagyon kedvelt színházzal szintén évszaktól függetlenül élvezhető. 

Közép-Európa egyik legnagyobb turisztikai attrakciója lesz az átmenetileg zárva tartó Diósgyőri vár,

amely 2025 végére, legkésőbb 2026-ra teljesen újjáépül. Egész évben üzemelnek a fürdők is, a Miskolctapolcai Barlangfürdő mellett az egyelőre még kevésbé ismert, három éve átadott Ellipsum Élmény- és Strandfürdő, amelyet a fiatal generációkra építve VR-szemüveges csúszdával szereltek fel.

Barlangfürdő Miskolctapolca
Miskolctapolca barlangfürdője a környék egyik legerősebb turisztikai mágnese / Fotó: Barlangfürdő Miskolctapolca

Apropó, fürdők. A Miskolctapolcai Barlangfürdő bezárása volt a szikra ahhoz az összefogáshoz, amely egy éve a Bükki Kör megalakulásához is vezetett. Az alapító tagok, prémium helyi vállalkozások tettek a legtöbbet azért, hogy a környék egyik legnagyobb turisztikai vonzereje tovább üzemelhessen. 

Borban az igazság

A különleges természeti adottságú város értékeit és adottságait a helyi topvállalkozások egymással és a városvezetéssel összefogva igyekeznek megismertetni a turisztikai piacon.

Alapozni és építeni van mire: a városhoz tartozik Lillafüred, a barlangfürdőjéről híres Miskolctapolca, és Miskolc egy része belenyúlik a Bükki Nemzeti Parkba, a belvárosból pedig sétatávolságra van az Avas, ahol több mint 800 borospince van, és az immár csaknem 30 ezres látogatószámmal rendezik meg a borfesztivált is.

Miskolc két nagy borvidék találkozásánál fekszik, 

Eger és Tokaj között, bortermelő terület volt egészen a 19. század második feléig, amikor a filoxéria elvitte a szőlőt. Bortermelő vidékként később már nem talált magára, de az Avasi Borangolás és az Avasi Kvaterka új reménysugarat jelent, a helyi borászok kínálatára egyre többen kíváncsiak.

Megváltozott Miskolc: Michelin-kalauzos helyekkel és új bormárkákkal versengenek a turistákért

Három étterem a Michelin-ajánlásával, bor- és kocsonyafesztivál, mozifesztivál, több új és régi kisebb-nagyobb rendezvény várja Miskolcon a vendégeket, ahol helyi turisztikai vállalkozások sokasága bízik abban, hogy egyre többen felfedezik városuk régi és új értékeit. Van mit.

 

Az erdő finom

„A pandémia alatt mi, a miskolci turizmusban dolgozók és vendéglátásban dolgozók újra felfedeztük várost és környékét, és 

időközben egy új turisztikai terméket alkottunk”

– foglalja össze az Erdő finom című szakácskönyvből indult speciális túrák  és vacsorák keletkezéstörténetét a Bükki Kör elnöke.

A különleges szakácskönyv eredetileg a vadászati világkiállításra készült, hihetetlen részletességgel ismerteti a Bükk kincseit mint lehetséges élelmiszer-alapanyagokat. Ekkor akadt egy kellőképpen és egy szintén elfogult, elhivatott étterem, és annak a séfje Miskolcon, összedugták a fejüket, és egymást inspirálva kitalálták, hogy az  erdei alapanyagokból hogy lehet akár gourmet-étterem szinten vendéglátást megvalósítani. A program természetjárással lett kerek. Az Ehető Erdő séta résztvevői kisvonattal kimennek a Bükkbe, ahol az erdésszel másfél órás séta során felfedezik és összegyűjtik az ehető növényeket, megismerik, hogy melyik mire jó, visszafelé pedig kóstolót tartanak a vonaton.

20200728 Lillafüred, Hámori tófotó: Kozma István KI Észak-MagyarországCsónakázás Lillafüreden a Hámori tavon.
Meseszép hely Lillafüreden a Hámori-tó / Fotó: Kozma István / Észak-Magyarország

„A hasonló programok nagyon trendik és újszerűek a világban, mert ugyan Magyarországon még kevés helyen foglalkoznak ilyen mélyen ezzel a típusú turisztikai termékkel, hogy erdei alapokon újrafogalmazzák a vendéglátást, de

a skandináv területeken, Japánban már nagyon erős divathulláma van ennek, az ilyen program erős új hívószó”

 – mondta Fekete-Angyal Enikő.

A legjobban zöldülő város

A helyi alapanyagok hasznosítása, a fenntarthatóság olyan hívószó, amely nagyon összecseng Miskolcon azzal, hogy Magyarországról a három város egyikeként, Budapest és Pécs mellett bekerült az unió száz városból álló klímasemleges missziós programjába. Ezen a turisztikai terméken keresztül is felhívják a figyelmet arra, hogy az erdő, amit úgy szoktak mondani, hogy Miskolc kertje, vagyis kincses kertje, 

gyakorlatilag nulla kilométeres beszerzési forrásból tudja az éttermeket alapanyaghoz juttatni. 

Nem a világ túlsó feléről kell az újrafeldolgozott élelmiszer-alapanyagot ide szállítani, hanem egyszerűen ki kell menni a Bükkbe. Ehhez tudni kell, hogy mit lehet leszedni, és milyen évszakban mit ad nekünk az erdő. De a program éppen erről szól, és valójában arról is, amit Miskolc megmutathat a világnak.