A GE is erősen készül már Paks II.-re

Vállalatok

Már toborozza és szűri lehetséges magyarországi beszállítóit a GE. A cég arra készül, hogy indul és győzni is fog a Paks II. atomerőmű gőzturbinaszigetére kiírandó pályázaton. A két új, egyenként 1200 megawattos és 2024-ben átadandó blokkot a Roszatom építheti fel a 2014 végén kapott megbízás alapján, és eddigi gyakorlata szerint az orosz társaság maga szállítja majd a létesítmény nukleáris részeit. A Roszatom ezekből, továbbá a más vállalkozók által gyártott berendezésekből fogja majd összelegózni az atomerőművet. A legnagyobb értékű külső legóelem pedig az említett gőzturbina.


A GE-től nemrég az angliai Hinkley Point C atomerőmű két, egyenként 1700 megawattos egységéhez rendeltek két turbinaszigetet 1,9 milliárd dollárért (ebben a turbinán kívül kiegészítő berendezések is vannak). Magyarországi szempontból azonban fontosabb, hogy a társaság a finnországi Pyhajoki mellett létesítendő Hanhikivi 1 atomerőműnek is szállít, amely a Paks II.-höz hasonló, orosz tervezésű lesz. Az oda eladott turbinasziget árát azonban nem árulta el a Világgazdaság kérdésére a GE terveiről tartott sajtóbeszélgetésen Joerg Bauer, a társaság magyarországi tevékenységét összefogó elnöke. Annyit közölt, hogy egymilliárd dollárnál kisebb összegről lesz szó. (Paks II. költségeinek felső határa 12 milliárd euró az eddigi közlések szerint.)


Az érintett, Arabelle nevű turbinaszigetet a franciaországi Alstom fejlesztette, de a termék – az Alstom energetikai üzletágával együtt – tavaly az amerikai ipari óriás ellenőrzése alá került. Világszerte 219 Arabelle működik, és további 18 telepítése tart. A sajtórendezvényen hangsúlyozták, hogy bevált berendezésről van szó, nincs semmilyen kipróbálatlan alkatrésze, megfelelő lesz Paksra.


A magyarországi elvárás az, hogy a beruházás értékének 40 százalékát helyi cégek adják. A GE erre készülve kezdte meg a lehetséges beszállítók felmérését, de emellett azt is tervezi, hogy veresegyházi gázturbinagyárát kibővíti és felfejleszti, hogy az képes legyen alkatrészeket gyártani az Arabelle-hez. A majdani tenderen a GE-nek – vezetői várakozásai szerint – a Siemensszel kell majd megvívnia. A nemrég elnyert finnországi megbízásért a németországi társaság mellett a japán Toshiba is ringbe szállt, a negyedik érdeklődő viszont visszalépett. „Finnországban a technológiánkkal, az árral és a szállításhoz társított exporthitel-konstrukcióval tudtunk nyerni” – mondta lapunknak Joerg Bauer.


A GE mintegy tízezer főt foglalkoztat Magyarországon, hazánkban 12 gyára és számos telephelye van. Az elmúlt két évben 33 milliárd forintnyi beruházást hajtott itt végre, és létrehozott 2000 új munkahelyet. A következő két évben újabb 2000 állást teremtene. Legutóbbi nagy fejlesztéseként kialakította a fővárosban működő legnagyobb szolgáltató központot, ahol az elmúlt három évben már 1700 dolgozót helyezett el, és újabb 500-600 fő felvételére készül.

Black Friday helyett itt a Black November

A Gazdasági Versenyhivatal pedig nemcsak a webáruházak, de az ár-összehasonlító oldalak kapcsán is szigorú elvárásokat fogalmazott meg.

Negyvenmillióért viaskodnak a legjobb orosz sakkozók

Az orosz sakkozók idei szuperbajnoki döntőjében együttesen 10 millió rubelért, vagyis mintegy 40 millió forintért versengenek a résztvevők.

Ismét a Főtaxi nyert a repülőtér tenderén

A Főtaxi 2020 decemberétől újabb öt évre lesz a repülőtér-üzemeltető vállalat hivatalos taxis partnere.

Milliárdos támogatást kap a divat- és kreatív ipar

A program keretében a tervek szerint több mint kétszáz vállalkozás nyerhet el támogatást.
Világgazdaság Piactér