Új áramlatok a vízenergiában

Energia | Vállalatok

A tervek szerint még az idén megkezdi egy két megawatt teljesítményű kis vízerőmű építését a Körösön, a békésszentandrási duzzasztómű mellett a Hydro Power Consulting Kft., amely néhány hete kapta meg a beruházáshoz szükséges jogerős vízjogi létesítési engedélyt. Kapuváry Gusztáv, a cég ügyvezetője elmondta: ha még ebben az évben megindulhat a beruházás, akkor az erőmű legkésőbb 2010 első negyedévében megkezdheti az áramtermelést. A 2,5 milliárd forintosra várható költségeket saját erőből, banki hitelből, valamint a Környezet és energia operatív program pályázati forrásaira pályázva kívánja előteremteni a társaság.
A Kenyeri Vízerőmű Kft. alig néhány hónapja üzemelte be a Rába nicki duzzasztógátja melletti kis vízerőművét. Az 1,6 megawatt teljesítményű létesítmény mintegy 2,1 milliárd forintba került, ebből 15 százalék volt a saját erő, 15 százalék az uniós támogatás és 70 százalék a hitel. A március közepe óta üzemelő erőmű a számítások alapján egy átlagos évben 9 millió kilowattóra villamos energia termelésére képes. Ennyiből 3500-4000 család éves energiaigénye fedezhető. A cég két turbina telepítésével villamosenergia-termelésre fogná a Hernádot is, a hernádszurdoki fenékgát mellett. Noha a tervek véglegesítése még tart, a békésszentandrási projekt befejezése után itt is elindítanák a beruházást.
Jelentős fejlesztésekbe kezdett a tiszalöki és a kiskörei vízerőművet üzemeltető Tiszavíz Vízerőmű Kft. is. Az állami tulajdonú társaság a 28 megawatt teljesítményű kiskörei vízerőmű korszerűsítését 2006-ban fejezte be, tavaly pedig felújításba és korszerűsítésbe kezdett a tiszalöki létesítménynél is. Összesen 5,6 milliárd forintot fordít a 2010-re befejeződő fejlesztésre és a vele párhuzamosan végzett nagyjavításra, amelynek során a tiszalöki vízerőmű három turbinájának teljesítményét – egyenként – 3,8-ról 4,2 megawattra növelik. Ötvös Pál, a társaság ügyvezető igazgatója kifejtette: a két tiszai vízerőmű állítja elő a vízenergia hasznosításából származó villamos energia közel 80 százalékát. A két létesítmény közel 50, illetve 35 éve üzemel megbízhatóan.
Magyarországon a jelenleg meglévő mintegy három tucat vízerőmű összteljesítménye meghaladja az 50 megawattot, ám így is a teljes hazai villamosenergia-termelés kevesebb mint fél százalékát adják. A vízenergia alacsony részesedésének oka, hogy Magyarország vízerő-hasznosítási adottságai – a nagy esésű, jelentős vízhozamú folyók hiányában – meglehetősen gyengék európai összehasonlításban. Ugyanakkor a kis vízfolyások vízerőkészlete további mintegy 40 megawatt teljesítményű vízerőmű építését tennék lehetővé. Noha a víz az egyik legtisztább megújuló energiaforrás, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szakértői szerint a bős–nagymarosi erőmű építésének meghiúsulása óta nagy vízerőművek építésével nem lehet reálisan számolni Magyarországon a beruházások társadalmi elutasítása miatt. Emellett a kisebb folyókon a hatóságok jelenleg nem is engedélyeznek új duzzasztást, ezért csak a meglévő duzzasztóművek melletti vízenergia-hasznosítási lehetőségek használhatók ki. Ha lehetőség nyílna új duzzasztóművek építésére, további 15-18 helyszínen létesülhetne új kis vízerőmű. Igaz, a duzzasztóművek megépítése – nagy költségigénye miatt – nagyon lerontaná a beruházások gazdaságossági mutatóit. A szakemberek szerint a klímaváltozás miatt mégis indokolt lenne felülvizsgálni a hazai vízenergia-hasznosítási lehetőségeket, mert – az energiaszükséglet növekedése mellett – aszályos időkben az öntözési és hajózási szempontok miatt is egyre nagyobb szükség lenne újabb duzzasztóművek építésére az ország folyóin.

Tízhavi mélyponton az ipari termelés az eurózónában

Az első negyedév visszaesése után a másodiktól már fellendülés várható Európában.

Eljött a precíziós mezőgazdaság kora

A magyar agráriumnak 269 millió eurót hozhatnak az 5G-technológiák.

Bajban az amerikai vécépapír-gyártók

Jelentősen visszaesett az értékesítés volumene az előző év azonos időszakához képest.

Már látszik a fény a londoni alagút végén

A brit gazdaság a tavalyi hatalmas esése után kezd visszakapaszkodni, de februárban így is 7,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
Világgazdaság Piactér