Havi ötvenmilliárdot füstölünk el

Kereskedelem | Vállalatok
Az elmúlt hónapban 611 millió szál cigarettát, 450 tonna finomra vágott fogyasztási dohányt és 41 millió szál szivarkát adtak el országszerte; idén 600 milliárd forint fölé kúszhat a hazai dohánypiaci értékesítés.

Havonta közel 50 milliárd forintot költ a magyar lakosság dohánytermékekre – derült ki a Világgazdaság érdeklődésére a Nemzeti Dohánykereskedelmi (ND) Nonprofit Zrt. által közölt adatokból. Idén január és április között Magyarországon 41,56 és 49,57 milliárd forint között alakult a füstölnivalók havi forgalma, csak áprilisban 611 millió szál cigarettát, 450 tonna finomra vágott fogyasztási dohányt és 41 millió szál szivarkát értékesítettek országszerte.

Az elmúlt hónapban a dohánytermékek teljes árbevételének bő kétharmada származott cigaretta, 26 százaléka cigarettadohány, 3 százaléka egyéb dohánytermék és kiegészítő termék, 2 százaléka pedig szivarka eladásából. Cigarettából és szivarkából idén eddig minden hónapban gazdára talált legalább 497, illetve 36 millió szál, dohányból pedig 417 tonna volt a minimálisan értékesített mennyiség a ND Nonprofit Zrt.-hez a nemzeti dohányboltoktól beérkezett forgalmi adatok alapján.

Havi ötvenmilliárdot füstölünk el

Sűrűn látogatjuk a trafikokat
Forrás: MW

A magyarországi dohánypiaci értékesítés 2014-ben 535 milliárd forint volt, 2015-ben 561, tavaly pedig 586 milliárd, mivel 5 százalék körüli növekedés figyelhető meg éves szinten; jó eséllyel idén 600 milliárd forintnál is többet költünk dohánytermékekre. A kiskereskedőket érintő legfontosabb idei változások közé tartozik az ND Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint egyrészt a dohánytermékek árbejelentési és árközzétételi rendszere, másrészt az Európai Unió 2014-ben elfogadott dohánytermék-irányelvének hazai átültetési kötelezettsége.

Így a január 1-jétől forgalomba hozott dohányterméken található adójegy nem tartalmaz árat, azok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján megjelölt árak alapján értékesíthetőek. A május 15-től irányadó kiskereskedelmi eladási árlistán például több mint 800 termék szerepel a NAV weboldalán, de akad köztük olyan, melynek január óta nem változott az ára. További idei változás, hogy a dohánytermékek árváltozási napjai minden héten hétfő vagy csütörtök lehet. Közlése szerint az ND Nonprofit Zrt. segítséget nyújt azáltal, hogy az adójegyen árat nem tartalmazó dohánytermékek árai – alkalmazhatóságuk előtt egy munkanappal – a nemzeti dohányboltokban üzemelő készletnyilvántartó szoftverek adataiba letöltődnek.

Emellett a dohánytermék-irányelv hazai átültetése a lehető legaktuálisabb kérdés. Az európai uniós tagállamok, köztük Magyarország május 20-ig engedélyeztethetik nemzeti jogszabályukban az irányelvnek meg nem felelő termékek forgalomba hozatalát. A társaság hangsúlyozta: a jogszabályváltozás a 2016. augusztus 20-i hatálybalépéssel figyelemmel volt arra, hogy elegendő időt biztosítson a régi, TPD1-csomagolású, illetve az ízesített cigaretta és cigarettadohány kivezetésére, a dohányboltok készletéből történő kifuttatására. A jogszabályváltozás fontosságára tekintettel az ND Nonprofit Zrt. már a 2015–ös szakmai képzések keretében is biztosította a közelgő ágazati változásokról a gyártói tájékoztatást.

Ön mit gondol erről? Mondja el véleményét!

Új utakon az ingatlanbefektetések

Az urbanizáció felgyorsulása, az elöregedés, az e-kereskedelem és általában a technológia térhódítása új befektetési lehetőségeket kínál az ingatlanszektorban.

EU-csúcs: egyelőre nincs megállapodás az uniós költségvetésről

A hétévente zajló költségvetési tárgyalások az unió előtt álló újabb kihívások miatt minden alkalommal egyre bonyolultabbá válnak.

Európának ambiciózus költségvetés szükséges céljai eléréséhez 

„Ebben a pillanatban nagyon messze vagyunk a megállapodástól” – fogalmazott Orbán Viktor az uniós keretköltségvetésről rendezett EU-csúcstalálkozón.

EU-csúcs: fokozódik a hangulat a „takarékos négyek” álláspontja körül

Európai uniós vezetők bírálták a „takarékos négyeknek” nevezett EU-tagállamok (Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország) költségvetési stratégiáját.
Világgazdaság Piactér