Magyar gazdaság

Feláll a tiszti főállatorvosi kar

Elkészítették az állat-egészségügyi törvény módosításának tervezetét, elfogadása esetén van esély rá, hogy már jövőre szétválasszák az állami hatósági munkát és az állatorvosi szolgáltatást -- nyilatkozta a Világgazdaságnak Mile Sándor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke.

Az állatorvosi kar javaslatára sürgősségi eljárással, ötven képviselő aláírásának birtokában akarják önálló képviselői indítványként a parlament elé terjeszteni az állat-egészségügyi törvény módosítását -- mondta el a Világgazdaságnak a kamara elnöke. A javaslat lényege, hogy hazánkban ismét szétválasszák az elmúlt évtizedekben "egészségtelenül" összefonódott, az állat-egészségügyi ellenőrzéseket végző hatósági munkát az állatorvosok szolgáltató jellegű munkájától. Az átszervezés egyszeri, mintegy 10 milliárd forint kiadást jelentene -- vélekedett Mile Sándor.Meg kell szüntetni azt az állapotot, amely visszaélésre adhat okot. Arról van szó, hogy -- a több évtizede érvényben lévő rendszer hibájából -- a hatósági ellenőrző tevékenységet ugyanazok az állatorvosok végzik, akikre egy adott településen, régióban vagy cégnél a prevenciós munka, illetve a gyógyítás is tartozik. Ez összeférhetetlen, mivel az állatorvosok jelentékeny része a saját szolgáltatói tevékenységére tesz pecsétet. Ennek ellenére eddig az állategészségügy folyamatosan biztosította a nemzetközi kereskedelem elvárásait -- vélekedett a MÁOK elnöke.A kamara elnöke elmondta, hogy a 2032 személyes állatorvosi karból ezer főt kizárólag a hatósági irányító, illetve ellenőrző tevékenységgel bízna meg az agrártárca, a többiek -- a kamara tagjaiként -- az állatorvosi szolgáltatást végeznék.


Ötven honatya sürgeti a törvény módosítását Elkészítették az állat-egészségügyi törvény módosításának tervezetét, elfogadása esetén van esély rá, hogy már jövőre szétválasszák az állami hatósági munkát és az állatorvosi szolgáltatást -- nyilatkozta a Világgazdaságnak Mile Sándor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke. Fehér István-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek