Az államháztartás gazdálkodása októbert 61,7 milliárd forintos szufficittel zárta -- adta közre a Pénzügyminisztérium pénteki tájékoztatóján. A központi költségvetés bevételei 67,1 milliárd forinttal haladták meg a kiadásokat, miközben a társadalombiztosítási alapoknál 5,5 milliárd forintos hiány képződött. Az elkülönített állami pénzalapok gazdálkodása kiegyensúlyozott volt, 0,1 milliárd forintos többletet értek el. A helyi önkormányzatok nélkül számított államháztartási hiány az éves előirányzat 42 százalékára mérséklődött.
A központi költségetés kiugró bevételi többlete egyértelműen az alultervezett inflációnak köszönhető. Általános forgalmi adóból származó befizetésekből, társasági adóból és személyi jövedelemadóból adódott a többletbevétel (VG, 2000. november 9.). A központi költségvetés tervezett bevételeinek október végére már 87,5 százaléka befolyt, az államháztartás egésze is közelíti az időarányos értéket.
A bevételek mellett a kiadási oldalon is vannak túlcsordulások. Az agrárgazdaság támogatására szánt 91,4 milliárdos éves keretnek már 94 százaléka elfogyott. Újabb 6 milliárd forintot a beruházásokra szánt előirányzat csökkentésével teremtenek elő. Előirányzat-túllépés várható a közszolgálati műsorszolgáltatás támogatására szánt soron is, s a fogyasztói árkiegészítésekre szánt keretből is az időarányosnál magasabb a kifizetés. Az elkülönített állami pénzalapoknak már elköltötték a másfélszeresét az éves tervezethez képest. A költségvetési szervek saját bevételeikből fedezett kiadásai is felülmúlják az idei előirányzatot, 17 milliárd forinttal.
A zárszámadási törvény keretében a kormány 140 milliárd forint többlettámogatást oszt szét a fejezetek közt, jelentették be a tájékoztatón. Mivel a törvényt csak a hónap végén fogadja el az Országgyűlés, a többletek lehívásának ütemezése megnehezíti az államháztartás novemberi gazdálkodásának előrejelzését.