Felsőoktatási hitelek
Döntött a kormány a diákhitelrendszer főbb elemeiről; az Oktatási Minisztérium (OM) jogi előkészítése alapján még az idén feláll a Diákhitel Intézet. Jövő szeptembertől minden egyetemista és főiskolás alanyi jogon igénybe veheti az évi 210 ezer forintos hitelt, fedezet felmutatása nélkül -- jelentette be Pokorni Zoltán oktatási miniszter a keddi kormányülést követő tájékoztatón. A hallgató jövedelmi viszonyai, vagyoni háttere nem játszik szerepet a kölcsön felvételekor -- hangsúlyozta a miniszter. A hitelfelvételkor a futamidő és a törlesztőrészlet kötetlen, mindkettő a hallgató majdani jövedelmétől függ majd. Így a törlesztőrészlet -- amit majd az APEH kezel -- a jövedelem 6 százaléka lesz, a futamidő a magasabb jövedelműeknél 5-10, az alacsonyabb jövedelműeknél 25-35 év lehet. A tárca becslése szerint az induláskor a jogosultaknak mintegy 20 százaléka él majd a lehetőséggel.
Az állami tulajdonú Diákhitel Intézet, amelyet vagy az ÁPV Rt., vagy a Miniszterelnöki Hivatal fog felügyelni, a hitelkihelyezéshez szükséges pénzt kereskedelmi bankoktól veszi majd fel 5-10 éves kölcsönök formájában, a lehetséges több 10 milliárd forintos hitelállományt a kormány garantálja -- tette hozzá Pokorni Zoltán.
Tankönyvpiac
A 6,5-7 milliárd forintos tankönyvpiac szabályozására tesz előterjesztést az OM. A piac sajátosságai miatt -- a szolgáltatást nem az fizeti ki, aki megrendeli; áfamentesek a tankönyvek; állami garantált hitel a tankönyvkiadóknak -- etikai szabályrendszert akar a tárca lefektetni, erre a feladatra köztestületet szándékszik létrehozni.
Egészségügyi dolgozók bére
A júliusi kormányhatározat alapján az egészségügyi dolgozóknak kifizetendő egyszeri, rendkívüli juttatásból, azaz 15 milliárd forintból képzett tartalék és maradvány, vagyis 5,1 milliárd forint felosztásáról is döntött a kormány. Eszerint az egyhavi alapbérüknek, illetve alapilletményüknek megfelelő juttatásban részesülnek a többek közt betegség, terhességi-gyermekágyi segély, gyes, gyed miatt tartósan távollévők, illetve ÁNTSZ-köztisztviselők is -- jelentette be Borókai Gábor kormányszóvivő. Még az idén 41 ezer egészségügyi dolgozó részesül átlagosan bruttó 67 ezer forint juttatásban, ez a munkáltatói közterhekkel együtt személyenként 91 ezer forintot jelent.
Budapest Sportcsarnok
Csütörtökön hozza nyilvánosságra Deutsch Tamás sportminiszter a Budapest Sportcsarnok (BS) újjáépítésére és a magántőke bevonására kiírt versenypályázat eredményét. A sportaréna elkészülte után tíz éven át törleszti az állam az építési és az üzemeltetési költségek felét a beruházó cégnek.
Méltányossági kárenyhítésben részesíti a kormány a tavaly decemberi tűzvész miatt károsult kereskedőket. Az árusok közül 184-en fogadták el, hogy káruk egyharmadát a kormány méltányosságból megtérítse. A beérkezett adatok szerint az igénylők áru- és eszközkára 574 millió forint, az igazságügyi szakértő november 30-ig hitelesíti ezek értékét.
Nyugdíjemelés
Januártól minden nyugdíjas eddigi ellátásánál 10,3 százalékkal, a törvényi előírásnál 3 százalékkal nagyobb összeget kap. Eszerint átlagosan havonta 3450 forinttal kézbesítenek többet a nyugdíjasok. Aki többféle nyugellátásban részesül, az külön-külön is megkapja az emelést.
Bábolna
A kormány-előterjesztés szerint az ÁPV Rt. a magyar állam javára a vagyoni értékeléssel megállapított értéken vásárolja meg a Bábolna Rt. tulajdonában lévő, 22 363 hektár termőföldből legalább 21 700 hektárt, mivel a Bábolna Rt. privatizáció előtt áll, és termőföldet nem lehet privát kézbe adni -- hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.