Magyar gazdaság

Kedvezően alakul a munkanélküliség

Tavaly december végén 342,8 ezer munkanélkülit tartottak nyilván a megyei munkaügyi központok, ez 8 százalékkal - 29,6 ezer fővel - kevesebb, mint a megelőző év végén, áll a Gazdasági Minisztérium (GM) Foglalkoztatási Hivatalának legfrissebb jelentésében. A novemberi hónaphoz viszonyítva a csökkenés 4,4 százalékos. Az éves adatok szerint a nyilvántartott állástalanok között mintegy 30 százalékkal volt kevesebb a tartósan munka nélkül lévők száma.

Az ország egyes régiói között továbbra is jelentős az eltérés, ám még a legrosszabb helyzetű térségekben is némi javulás történt az elmúlt évben. A megyék között továbbra is Borsodban a legrosszabb a helyzet: ott közel 50 ezer a regisztrációban szereplő munkanélküliek száma, Szabolcsban 36 ezer, míg Hajdú-Bihar megyében 28 ezer állástalant tartanak nyilván. A hatezer regisztrált munkanélkülivel Vas a legjobb helyzetű megye, amit 7,6 ezres létszámával Győr-Moson-Sopron követ. A fővárosban 18,3 ezren nem tudnak hosszabb-rövidebb ideig elhelyezkedni.
Decemberben 24,3 ezer fiatal pályakezdőt tartottak nyilván, ami a teljes regisztrált állomány 7,1 százalékát teszi ki. Tavaly egyébként az összes fiatal állástalan száma 3 százalékkal volt kevesebb, mint a 2000. évben. A munkaadók közel 25 ezer új álláshelyet jelentettek be a munkaügyi központoknak. A korábban jelzett, de még be nem töltött álláshelyekkel együtt összesen 67,7 ezer munkahelyre kerestek megfelelő végzettségű szakembert. A hónap végi zárónapon még 37,3 ezer üres állás volt.

Tavaly december végén 342,8 ezer munkanélkülit tartottak nyilván a megyei munkaügyi központok, ez 8 százalékkal - 29,6 ezer fővel - kevesebb, mint a megelőző év végén, áll a Gazdasági Minisztérium (GM) Foglalkoztatási Hivatalának legfrissebb jelentésében. A novemberi hónaphoz viszonyítva a csökkenés 4,4 százalékos. Az éves adatok szerint a nyilvántartott állástalanok között mintegy 30 százalékkal volt kevesebb a tartósan munka nélkül lévők száma. Lázár Ildikó-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek