A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ajánlására az albán kormány csökkenti az idei évre tervezett kiadásokat, miután az Albtelekom távközlési vállalat értékesítésének meghiúsulása 70 millió dollárral, vagyis a GDP 1,4 százalékával veti vissza a privatizációs bevételeket. Az Albtelekom eladását februárra tervezték, de egyetlen érdeklődő sem jelentkezett. A kormány ezért június 14-ig hosszabbította meg az ajánlattétel határidejét. Kastriot Islami pénzügyminiszter az érdeklődés hiányát a vezetékes távközlési piac globális gyengeségével, valamint a vállalat görög és olasz versenytársaival fennálló vitáival magyarázta - tudósít a Reuters.

Pandeli Majko miniszterelnök a héten Bajorországban tárgyalt, hogy német befektetőket nyerjen meg a privatizációban való részvételre. Az Albtelekom mellett a kormány az INSIG biztosító, a takarékpénztár, a vasút és négy városi vízmű értékesítését tervezi - írja az Albanian News Digest. Némi optimizmusra adhat okot ugyanakkor, hogy a Reuters szerint három európai bank is jelezte érdeklődését az albán takarékpénztár eladásra felkínált részvénycsomagjáért.

Az Európai Parlament külügyi bizottsága javaslatot tett az EU és Albánia között megkötendő társulási egyezmény tárgyalásainak előkészítésére. A javaslat azonban egy sor feltétel teljesüléséhez kötné a tárgyalások megnyitását: a tavalyi általános választások során előfordult szabálytalanságok kivizsgálására felállított kétpárti bizottságnak meg kell kezdenie a munkáját, módosítani szükséges a választási törvényt, s fel kell gyorsítani az elnökválasztás előkészületeit. A bizottság a legsúlyosabb problémák között a korrupciót, a szervezett bűnözés elleni tehetetlenséget és a gazdaság gyengeségét említette.

VG-összeállítás