Kevés súlyos visszaélést, illetve hiányosságot tapasztaltak a fogyasztóvédelmi felügyelők és az ÁNTSZ szakemberei a budapesti belvárosi vendéglőkben, kávéházakban. Nem találkoztak például túlszámlázással, irreális árakkal, illetve olyan, a fogyasztót szándékosan károsító magatartásokkal, amelyek miatt az elmúlt években sok panasz érkezett hazai és külföldi vendégektől egyaránt.

Az is igaz: igen sok kisebb szabálytalanság került a jegyzőkönyvekbe az áprilisban és májusban tartott, csaknem 140 - elsősorban V. kerületi - vendéglátóhelyre kiterjedő ellenőrzés során. Gyakran hiányzott például a teljes körű ártájékoztatás, és több bárban, étteremben hiába kérték a beszerzési bizonylatokat vagy a kötelező nyilvántartásokat. A szakemberek számos élelmezés-egészségügyi hibát, mulasztást is feltártak: nemegyszer konstatálták, hogy vendéglők lejárt szavatosságú élelmiszereket használnak fel, illetve szabálytalanul lefagyasztott nyersanyagokat tartanak a hűtőkben. Akadt olyan étterem, ahol üzletkörön kívüli tevékenységet folytattak, és sok kereskedelmi előírást is megsértettek.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség több mint 30 alkalommal indított szabálysértési eljárást és büntette meg az elkövetőket, összesen 1,3 millió forintra. A halmozottan előforduló szabálytalanságok miatt 25 vállalkozással szemben 2,3 milliós fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki. Sok esetben államigazgatási határozattal kötelezte az érintetteket a hiányosságok, mulasztások pótlására.

A fogyasztóvédők a társhatóságokkal együtt, a turistaszezon végéig folyamatosan ellenőrzik a vendéglátóhelyeket. (MKK)