A francia kormány kész arra, hogy új alkotmányos státust nyújtson Korzikának, az erről szóló népszavazást még június vége előtt megtartják. A tervről maga a miniszterelnök számolt be egy tévéinterjúban, amikor közölte, hogy ma a szigetre látogat, ahol maga terjeszti elő az elképzelést a lakosság képviselőinek. Jean-Pierre Raffarin bizakodóan beszélt arról, hogy a sziget lakossága elfogadja a javaslatot, és véget érhet a több évtizede tartó - a jelentések által csak "alacsony intenzitásúnak" - minősített erőszak hulláma - írja a BBC.

Korábban a - tavaly tavaszi választásokon leszavazott - baloldali kormány próbálkozott autonómia megadásával, azt a tervet azonban akkor az ottani alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek minősítette és megsemmisítette. Ez év februárjában a korzikai helyhatósági gyűlés hozott olyan határozatot, amelyben autonómiát követelt. A most a miniszterelnök által bejelentett tervezet illeszkedik egy 2003 februárjában elfogadott alkotmányos kiegészítéshez, amely lehetővé teszi az országban kialakított 22 régió és a 96 megye önállóságának növelését, ennyiben van esély, hogy a földközi-tengeri szigeten tapasztalható nyugtalanságnak az általános decentralizációs program vethet véget.

A tévéinterjúban egyébként a miniszterelnök kijelentette, hogy kitart a múlt héten sztrájkokkal is támadott nyugdíjreformjának terve mellett. Egyúttal jelezte, az igazgatási apparátusban jelentős létszámleépítéseket kíván végrehajtani, hogy az elért megtakarításokkal az államháztartás hiányát a GDP 3 százaléka alá tudják vinni.